Bőrének is őre

Kelet-Ázsiából, a Himalája lábainál zöldellő erdőkből indult hódító útjára a citrom, A középkorban került Európába a muzulmánok révén. Mivel ők nem ihattak alkoholt, limonádéval frissítették magukat, aminek fogyasztása hamarosan elterjedt az öreg kontinensen is, így a citrom egyre keresettebbé vált. Hazánkban alighanem Mátyás király udvarában tűnt föl először.

Zöld FöldValló László2015. 12. 16. szerda2015. 12. 16.

Kép: Bimbi, Bartolomeo 1648–1729. “Verschiedene Zitrusfrüchte” (Orangen, Limonen, Zitronen und Lumien), 1715. Öl auf Leinwand, 177 × 234,5 cm. Poggio a Caiano, Villa Medicia., Fotó: akg-images

B.Bimbi, Zitrusfrüchte
Bimbi, Bartolomeo 1648–1729. “Verschiedene Zitrusfrüchte” (Orangen, Limonen, Zitronen und Lumien), 1715. Öl auf Leinwand, 177 × 234,5 cm. Poggio a Caiano, Villa Medicia.
Fotó: akg-images

A citrom köztudottan kiváló C-vitamin-forrás, de más értékes összetevőt is tartalmaz. Emellett igen sok sav és jelentős mennyiségű rost van benne. A gyümölcs utóérő, szobahőmérsékleten érdemes is érlelnünk néhány napig. Levének fogyasztása légúti fertőzések, megfázás esetén javasolt, de nyákoldóként, gyulladáscsökkentőként sem lebecsülendő. Ezen túlmenően epehajtó, vérképző és nyugtató hatást is tulajdonítanak neki. Előnye az is, hogy mivel alig van benne cukor, a nagy savtartalma ellenére sem savasítja a szervezetet. A szépészet területén hajöblítéshez, arcpakoláshoz, a kéz bőrének tisztításához, ápolásához ajánlják. Bevethető a kellemetlen szájszag ellen is, erős savai révén akadályozza a fogkő kialakulását. De csak mértékkel és hígítva használva, ugyanis egyes savai a fogzománcra károsak. Ezért nagyon nem ajánlott citromkarikákat enni, szopogatni. 

Cukor nélkül fogyasztva a citrom levének hatása jobban érvényesül. Forró teába ne keverjük, mert értékes C-vitaminja és savai sérülnek. (Az ipari méretekben gyártott különböző citromlevek táplálkozás-élettani hatása egy lapon sem említhető a frissen facsart, érett citrom levének értékes beltartalmával, nem is szólva a gyártás során fölhasznált adalékanyagokról.) A reszelt citromhéj sütemények, túró- és máktöltelékek klasszikus ízesítője. De fontos tudni, hogy a hazánkba érkező citrusfélék (citrom, narancs, mandarin) felületét gombaölő szereket tartalmazó viasszal kezelik, hogy ne száradjon ki és ne romoljon meg szállítás közben. E szerek károsak, ezért alaposan meg kell tisztítanunk a gyümölcsöt. Például úgy, hogy 2 percre beáztatjuk almaecetes vízbe, majd kefével lesikáljuk a citromot, hogy a rücskös felületek is megtisztuljanak.

Ezek is érdekelhetnek