Termesszék velem! Fehér üröm

A fehér üröm (Artemisia absinthium) magyar népi elnevezései: bárányüröm, hegyi üröm, patikai üröm, pusztai üröm. Számos más ürömfélét is ismerünk, ilyen a tárkony, a régen népszerű istenfa.

Zöld FöldGrosz Tamás2016. 01. 12. kedd2016. 01. 12.
Termesszék velem! Fehér üröm

Ez a növény kellemes illatú, minden része fűszeres ízű. Gyógy- illetve fűszerezésre használható növény.

A fehér üröm évelő növény. 1 méternél magasabbra nő, alsó részében elfásodó, felül a szára elágazó, színe ezüstszínű, ezüstszürkésen molyhos, a szárhoz hasonlóan a levelei is. A bokros, napos, száraz helyeket kedveli. Gyökérzete mélyre hatoló, 15-20cm hosszú, erősen elágazó, dús oldalgyökerekkel.

Virágzata füzérekben álló, kicsiny fészekvirágzat, sárga virágokkal. Ön- és idegenmegporzó.  A fehér ürömből száll az egyik legerősebben allergén virágpor. Kisebb mértékben allergén ugyan, mint a parlagfűé, és azzal ellentétben a fehér üröm nem képes kaszálás után további virágzásra. Veszélyességét  azonban fokozza a hosszan tartó pollenszórás, ami júliustól októberig tart.

A fehér üröm leveleit a virágzási időszakban kell begyűjteni.

Termése a családra jellemző kaszat-termés, amely igen apró.

Magyarországon nincs jelentős kártevője.

Magja 1-2 évig csírázik ki, 12-18 nap alatt kel ki, csírázóképessége 50-60%-os.  Szaporítása tőosztással vagy szabadágyi palántaneveléssel lehetséges. Gyomnövény-mentes, napos helyre kell ültetni. Az ültetéssel vigyázni kell, mert gyökereiben növekedésgátló hatású anyag van. Elvirágzott lombját ezért ne tegyük komposztba, mert nagymértékben rontja a komposzt hatását!

A fehér üröm természetes növényvédelemre is felhasználható kertünkben. Kitűnő helye van a ribizke mellett, mert védi azt a rozsdagombától. A levél főzete pedig rovarriasztó hatású. Különösen jó almafákra. A kártevő az üröm illata miatt továbbrepül más, nem permetezett fákra.

Leveleiben – amelyeket, mint említettük, a virágzási időszakban gyűjtünk be  –  különböző illóolajok vannak: mérgező tujon , valamint gyulladáscsökkentő és a baktériumok szaporodását megfékező hatású kamazulén. Illóolaja görcsoldó, bélféregűző gyógyszerek egyik alapanyaga.  Külsőleg reuma elleni készítményekben használják. Gyomor- és bélfekélyben szenvedő betegeknél  viszont káros hatású. Nagyobb adagban mérgezés léphet fel, melynek tünetei: hányás, erős hasmenés, vizelet-visszatartás, eszméletvesztés, görcsök.
Az ürömben van még csekély mennyiségű cseranyag, gyanta és kálium, valamint C- és B6-vitamin. Valamint tartalmaz még tujolt, pinént, fellandrént, kadinént, keserűanyagot (abszintint), cserzőanyagot és borostyánkősavat. Az abszintin felelős az üröm keserű ízéért: ebből 1 gramm akár 70 liter vízben is észrevehető.

Étvágygerjesztő gyógyteák alkotórészeként is használatos.  Az emésztés ürömmel történő megsegítésének lényege, hogy általa élénkül a gyomor-, és a hasnyálmirigynedvek és az epe termelése. Ez az aromás növény növeli az étvágyat, élénkíti az egész szervezetet, ezért hosszú betegség utáni lábadozáshoz is ajánlott. Keserű-anyagai segítenek, hogy a tápanyagok jobban beépüljenek a szervezetbe. Mivel görcsoldó hatású is, a fehér ürmöt ajánlják fájdalmas menstruáció kezelésére is.

A népi gyógyászat féreghajtásra és a rovarok (poloska) elriasztására is használja, külsőleg pedig véraláfutások és kiütések borogatására.


A fehér üröm hasznosítása – Receptek gyógyteák és italok készítésére


Forrázat - Gyomor- és bélpanaszok, étvágytalanság kezelésére:
Forrázzunk le 1 kávéskanál ürömlevelet 2,5 dl vízzel, tegyük félre 10 percre, hogy leülepedjen, és szűrjük le. Naponta többször, étkezések előtt, kis kortyokban fogyasszuk el. Ha ezerjófüvet és borsmentát adunk hozzá, ezek javítják a tea ízét. Sajnos elég keserű, így tehetünk hozzá egy kevés mézet is!


Alkoholos kivonat:
 - Mozsárban törjünk össze 100g üröm ágat, tegyük egy üvegbe, és öntsük le 5 dl felforrósított (60%) alkohollal, majd tegyük sötét helyre /a kamrába/ néhány hétre. Emésztési problémák és az epehólyag működésének zavarai esetén étkezés előtt igyunk meg belőle 20 ml-t. A kúra legfeljebb két hétig tartson.


Porítva cérnagiliszta és bélféreg ellen:
A kúra részeként  két hétig minden reggel éhgyomorra vegyünk be 1 kávéskanál port. A biztonság kedvéért előtte konzultáljunk az orvossal. Az emésztés javítására elég egy kevés (késhegynyi) por fél órával étkezés előtt. . Giliszták ellen is jó, de nem pusztítja el.


Féregűző, étvágygerjesztő gyógytea 
Hozzávalók: 5-5 dkg ürömfű,  tárnicsgyökér,  ezerjófű, izsópfű,  bengekéreg. 
Elkészítése: A fűszerek keverékéből két evőkanálnyit adunk fél liter vízhez, néhány percig forraljuk, majd 10 percig állni hagyjuk, végül leszűrjük. Naponta 2 csészével (reggel és este) fogyaszthatjuk. (Gyermekeknek csak kisebb mennyiségben adagoljuk!)


A fehér üröm ürmösborok és keserű likőrök kedvelt összetevője; az „abszint” nevű pálinka fő alapanyaga. Használják még húsételek és fagylaltok ízesítésére is.


Ürömbor
Hozzávalók:  fehér ürömfű, borsmenta, rozmaring, narancshéj, fahéj, szegfűszeg,  édes bor.
Elkészítése: A fenti fűszerek keverékét 1:20 arányban adjuk a borhoz. Két-három napig hagyjuk ázni, és tartsuk meleg helyen, szűrjük le és töltsük üvegekbe.


Házi ürmösbor
Ehhez a teljes virágzásban levágott, megszárított, 20-80 cm hosszú hajtásvégeket használjuk fel. 5 l borhoz 2-2 g szárított ürömfüvet, ezerjófüvet, kálmost, angelikagyökeret és kakukkfüvet adunk. A bort 1 dl tiszta szesszel felerősítjük. Másnapig állni hagyjuk, közben föl- fölrázzuk, majd tiszta vásznon átszűrjük és ízlés szerint 25-50 dkg cukorral megédesítjük. Azonnal fogyaszthatjuk. Jéggel kiváló aperitif.
 

A fehér ürömből készült a századforduló kedvenc „művészitala”, az abszint is.


Az abszint smaragdzöld színű, igen erős pálinka, melynek legfontosabb összetevői az ánizs és az üröm (artemisin). A növényi illóolajok feloldása miatt jellegzetesen magas alkoholtartalma (60-65 %), a klorofil által adott színe, és keserű íze a legfontosabb jellemzői. Magas alkoholtartalma miatt gyakran vízzel keverve fogyasztották (ekkor színe opálsárgává vált); keserű ízét ellensúlyozandó kockacukorral édesítették, amit egy jellegzetes, lyukacsos ezüstkanálra tettek, s úgy folyatták át rajta lassan a jeges vizet, 4-6-szor annyit, mint maga a likőr, hogy a cukor beleolvadjon. A másik módszer szerint az abszintba mártott kockacukrot meggyújtják, hagyják karamellizálódni és belecsöpögni az italba, ezután kevernek vizet hozzá.
Az abszint lenyűgöző színe, az átlagpolgárt elriasztó keserű íze, igen magas alkoholtartalma miatt szinte kínálta magát a múzsának. Ezt csak fokozta, hogy az abszint rendszeres, nagy mennyiségű fogyasztása hallucinációkat okozott. Szinte az összes művész össze akarta mérni erejét a „zöld múzsával”, mely sokszor „zöld démonná” vált számukra (az egyik legismertebb áldozata Vincent van Gogh volt).

Végezetül a francia recept: végy 3000 g fehér ürmöt, 3000 g édesköménymagot, 4500 g ánizsmagot, 800 g koriandert, 400 g Angelika gyökeret. Ezeket egyenletesen igen apróra (de nem porrá!) darabolva maceráld (=áztasd) 2 napig 80 liter 96%-os szesz és 70 liter víz keverékében, majd desztillálj le belőle 100 litert.

Itt pedig a svájci recept következik: végy 2500 g ürömfüvet, 3000 g ánizsmagot, 3000 g csillagánizst, 2500 g édesköményt, 750 g melisszát, 400 g izsópot, 250 g Angelika gyökeret, 250 g kálmos gyökeret, maceráld ugyancsak 2 napig 80 liter tiszta szeszben és 70 liter vízben, s desztillálj le belőle 100 litert. A szeszfok 70-75%, vízzel kell hígítani.


Grosz Tamás 
[email protected]

Ezek is érdekelhetnek