Fogyóban a természetes táplálék! Madárváró ínyencségek

Eddig sok helyütt csak ímmel-ámmal szemezgettek a madarak az etetőkben, mert a kertek és az erdő-mező jóllakatta őket. Nem esett nagy hó sem, ami elfödte volna a táplálékot. Ám mostanra fogyóban a természetes táplálék, így várható, hogy megélénkül a madáretetők forgalma, különösen, ha tartósan hópaplan borítja a földeket.

Zöld FöldValló László2016. 02. 03. szerda2016. 02. 03.

Kép: F15A2C Songbirds feeding on nuts, seed and fat from garden bird feeder in the snow in winter in town, Fotó: Arterra Picture Library / Alamy Stock Photo

Songbirds feeding on nuts, seed and fat from garden bird feeder in the snow in winter in town
F15A2C Songbirds feeding on nuts, seed and fat from garden bird feeder in the snow in winter in town
Fotó: Arterra Picture Library / Alamy Stock Photo

Madárvendégeink számára sokféle eleséget kínálhatunk. Különösen hideg telek idején remek ajánlat a kis énekesek számára az áruházakban kapható, faggyú és magvak keverékéből álló madárkalács, közismertebb nevén cinkegolyó. De ilyen madárkalácsot mi magunk is készíthetünk, amihez marhafaggyút és magokat kell beszereznünk. A nem sózott és hántolt napraforgómag az egyik legkiválóbb, általánosan fogyasztott madáreleség, de a madárkalácsban fölhasználható magkeverékek 2-3 kilós kiszerelésekben is megvásárolhatók az áruházakban. (Ezek többnyire zab, cirok, repce és olajretek magvait tartalmazzák.)

Legelőször vágjuk apró darabokra a marhafaggyút, mert így hamarabb megolvad a tűzön, majd keverjük a folyékony masszába bőségesen a magvakat, és az egészet öntsük formába (például üres konzervdobozba). Ha zsineget is teszünk bele, a faggyú megszilárdulása után a már kész madárkalácsot fölfüggeszthetjük a faágra vagy az etetőre.

Olcsó, ám a madarak számára jól hasznosítható a kukorica, a napraforgó, a búza vagy a repce ocsúja – ha be tudjuk szerezni. De még a köles és a fénymag is viszonylag kevés pénzért megvásárolható. A saját termésű dió is része lehet a madárvendéglő menüjének; elég csak megtörni, kicsit összezúzni és így, héjastól kitenni. Ennek különösen a vörösbegy és az ökörszem örül, mert az ő gyönge csőrük még arra sem alkalmas, hogy a napraforgómagot föltörje.

Ugyanezért sok kis énekes veszi szívesen a lágy sajtot s az egyben kifüggesztett (vagy ágra fölszúrt) almát. A főtt zöldség, rizs és tészta is minden bizonnyal kosztosokra talál. Ha pedig igazán tartalmas ínyencséggel akarunk szolgálni, akkor apróra vágott hús- és almadarabkákat, valamint sajt, kemény tojás és sárgarépa reszelékét összekeverve tegyük az asztalukra.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek