Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Eddig sok helyütt csak ímmel-ámmal szemezgettek a madarak az etetőkben, mert a kertek és az erdő-mező jóllakatta őket. Nem esett nagy hó sem, ami elfödte volna a táplálékot. Ám mostanra fogyóban a természetes táplálék, így várható, hogy megélénkül a madáretetők forgalma, különösen, ha tartósan hópaplan borítja a földeket.
Kép: F15A2C Songbirds feeding on nuts, seed and fat from garden bird feeder in the snow in winter in town, Fotó: Arterra Picture Library / Alamy Stock Photo
Madárvendégeink számára sokféle eleséget kínálhatunk. Különösen hideg telek idején remek ajánlat a kis énekesek számára az áruházakban kapható, faggyú és magvak keverékéből álló madárkalács, közismertebb nevén cinkegolyó. De ilyen madárkalácsot mi magunk is készíthetünk, amihez marhafaggyút és magokat kell beszereznünk. A nem sózott és hántolt napraforgómag az egyik legkiválóbb, általánosan fogyasztott madáreleség, de a madárkalácsban fölhasználható magkeverékek 2-3 kilós kiszerelésekben is megvásárolhatók az áruházakban. (Ezek többnyire zab, cirok, repce és olajretek magvait tartalmazzák.)
Legelőször vágjuk apró darabokra a marhafaggyút, mert így hamarabb megolvad a tűzön, majd keverjük a folyékony masszába bőségesen a magvakat, és az egészet öntsük formába (például üres konzervdobozba). Ha zsineget is teszünk bele, a faggyú megszilárdulása után a már kész madárkalácsot fölfüggeszthetjük a faágra vagy az etetőre.
Olcsó, ám a madarak számára jól hasznosítható a kukorica, a napraforgó, a búza vagy a repce ocsúja – ha be tudjuk szerezni. De még a köles és a fénymag is viszonylag kevés pénzért megvásárolható. A saját termésű dió is része lehet a madárvendéglő menüjének; elég csak megtörni, kicsit összezúzni és így, héjastól kitenni. Ennek különösen a vörösbegy és az ökörszem örül, mert az ő gyönge csőrük még arra sem alkalmas, hogy a napraforgómagot föltörje.
Ugyanezért sok kis énekes veszi szívesen a lágy sajtot s az egyben kifüggesztett (vagy ágra fölszúrt) almát. A főtt zöldség, rizs és tészta is minden bizonnyal kosztosokra talál. Ha pedig igazán tartalmas ínyencséggel akarunk szolgálni, akkor apróra vágott hús- és almadarabkákat, valamint sajt, kemény tojás és sárgarépa reszelékét összekeverve tegyük az asztalukra.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu