Kertésznaptár: Szorít az idő

KERTÉSZNAPTÁR (febr. 26.–márc. 3.) - Visszaveti a kerti munkákat a sok eső, a sáros föld, pedig a borsóvetés, hagymaduggatás mellett már itt lenne az ideje a retek és a gyökérzöldségek földbe juttatásának is.

Zöld FöldValló László2016. 02. 26. péntek2016. 02. 26.
Kertésznaptár: Szorít az idő

De ha a zöldséggel várni is kényszerülünk, az esőmentes időszakokban bejárhatjuk a gyümölcsöst, és elvégezhetjük a növényvédelmi célú tavaszi tisztogatást. Kéregkaparóval tisztítsuk meg a fák törzsét, a kaparékot dobjuk a kukába. Minden hernyófészek-maradványt, gyümölcsmúmiát szedjünk le és égessünk el. Ugyanígy távolítsuk el és semmisítsük meg a meggy- és kajszifákon még tavalyról ott maradt, elszáradt virágokat is, mert azok szintén búvóhelyei lehetnek a kórokozóknak.


- Az enyhe télutó „meghajtja” a fákat, előbbre hozza a fakadást, a virágzást. Különösen sürgető a korán fakadó ribiszke, köszméte és mogyoró metszése. A bokor formájú ribiszke és köszméte metszésekor azt az elvet kövessük, hogy a különböző korú részek (vesszők, gallyak, ágak) lehetőleg azonos arányban maradjanak a növényen, és arányosan elosztva a koronatérben. Mint mindig, most is először a törött, sérült koronarészeket vágjuk ki, majd ezután válogassunk a különböző korú, egészséges részek között úgy, hogy mindig a legfejlettebbeket hagyjuk meg. Ha az üvegszárnyú ribiszkelepkével, illetve annak hernyójával fertőzött ribiszkevesszőket találunk, föltétlenül távolítsuk el tőből az egész vesszőt, és égessük el. (A kártételről az üreges belsejű vesszők árulkodnak, amelyek bélszövetét a hernyó elrágta.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek