Új reménnyel - Kertésznaptár

KERTÉSZNAPTÁR (febr. 19–25.) - Elmúlóban a nemszeretem téli időszak, nyitogatja kapuit a kert, és egyre-másra mutatják magukat a tennivalók is. Mint mindig, most is bizakodva futunk neki az új idénynek, hogy ez csakis szebb, jobb és eredményesebb lehet, mint a tavalyi. De hogyan is tehetnénk másként, amikor a fényesedőmelegedő kert, a duzzadó rügyek, a zsendülő vetés maga az új remény!

Zöld FöldValló László2016. 02. 19. péntek2016. 02. 19.
Új reménnyel - Kertésznaptár

- Igyekezzünk befejezni az ásást, mert berobbanhat a tavasz, és akkor bizony összetorlódnak a tennivalók. Gondoljuk meg, mit hová vetünk, ügyelve, hogy lehetőleg egyik zöldségnövényünk se kerüljön a tavalyi helyére, azaz éljünk a vetésforgó adta lehetőséggel.

- Vethetjük a borsót szépen elmunkált felszínű ágyásokba. Elterjedt a csávázott borsóvetőmag forgalmazása, amikor is a magvakat színes (piros, lila) növényvédő szerrel kezelik, ebben az esetben célszerű gumikesztyűt használni a vetéskor. Ha csak egy fajtánk van, annak magvait különböző időben, azaz szakaszosan vessük el, de a különböző időben érőket egyszerre is vethetjük, mert így megnyújthatjuk a kerti borsószezont. (Ügyeljünk, hogy a borsó 3-4 évig ne kerüljön ugyanarra a helyre, mert leromlik.)

- Duggathatjuk a vöröshagymát 25 centi sortávolságra és 4-6 centi mélyre, egymástól 8-10 centi távolságra. Zöldhagymának hetente vagy tíznaponta duggassunk új állományt, mert így folyamatosan az asztalunkon lehet a friss hagyma. A fokhagyma gerezdjeit 25 × 10 centis sor- és tőtávolságra, 4-6 centi mélyre duggassuk. (Tanácsos a gerezdeket előtte vízben áztatni, mert így hamarabb gyökereznek.)

- A díszkertben időszerű a tavalyi lomb eltakarítása, főleg a korán nyíló hagymások ágyásából. Tisztítsuk meg a lombtól a pázsitot is.