Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Fürtökben termő ujjak - Csak három termény: a rizs, a búza és a kukorica előzi meg a banánt a világélelmezésben, ami ráadásul nemcsak gyümölcsként, hanem zöldségként is fogyasztható. Maga a növény sem mindennapi: egyszikű, lágyszárú, ám mégis gyakran fatermetű. Törzsét a hatalmas, egymásra boruló levelei alkotják. Virágzata a törzs közepéből nő, az óriási lilás-bordós bimbóból fokozatosan bomlanak ki a virágok (a két méter hosszú virágzati tengelyen), melyekből fürtökben csüngő, ujjszerű termések képződnek. (A banan szó arabul ujjat jelent.) Egy-egy fürt 10-15 kilós is lehet. A növény gyakran száz évig él és terem.
Kép: , Image: 11875822, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy, Fotó: Profimedia
A banán őshazája Délkelet-Ázsia, a görögök, az arabok, majd pedig a portugálok révén terjedt el a világ trópusi országaiban. A vadon termő ősbanán nagy, kemény magokat rejt, míg a termesztett fajták magtalanok, sarjakkal szaporíthatók.
A fajták, változatok száma a hétszázat közelíti, ezek döntő többsége azonban a kevés cukrot és sok keményítőt tartalmazó zöldségbanán, amellyel a burgonyához hasonlóan élnek a meleg égöv alatt: nyersen nem is fogyasztják, leginkább főzeléket, sós étkeket készítenek belőle.
A gyümölcsbanán táplálkozás-élettani hatása kimagasló. Könnyen emészthető (két óra alatt kiürül a gyomorból), így a kisbabáknak is adható. Nagy cukortartalma révén hosszan ható energiaforrás: két banán másfél órás testedzés kalóriaigényét fedező energiát ad a szervezetnek, így nem csoda, hogy élsportolók is szívesen élnek vele. Mivel káliumban igen gazdag és sóban szegény, fogyasztása a magas vérnyomással küzdők számára is ajánlott. A benne lévő vas a vérszegénység ellen hatásos, tetemes rosttartalma képes helyreállítani a bél működési zavarát (orvosolni a székrekedést), savsemlegesítő anyaga révén pedig megszünteti a gyomorégést. B-vitaminjainak és más hatóanyagainak köszönhetően nyugtatja az idegeket és megalapozza a zavartalan, mély alvást.
A banánt legjobb nyersen és lehetőleg teljesen megérve fogyasztani. Fontos tudni, hogy 13 fok körüli hőmérsékleten tárolható, így a hűtőszekrény erre alkalmatlan, mivel a 4-6 fokos hőmérsékleten csökken, eltűnik a finom aromája. Húsz fokon a szobában – mert hiányzik a pára – csak lassan érik, amit meggyorsíthatunk, ha almával együtt nejlonzacskóba tesszük.
KAMRÁKBAN ÉRIK A BANÁN. Az Európába érkező banánt zölden szüretelik Brazília, Ecuador, Honduras, Kolumbia (képünk is ott készült), Panama, Costa Rica hatalmas ültetvényein, és hűtött rakterű hajókon szállítják a kontinens kikötőibe. Onnan a kereskedők viszik a központi értékesítési helyekre, ahol mesterségesen érlelik. Hazánk legnagyobb banánérlelője a Budapesti Nagybani Piacon üzemel, ahol negyven kamrában érlelik a gyümölcsöt a piacok, illetve az áruházláncok igényeinek megfelelően időzítve. Az érlelési hőmérséklet 20 fok, ideje 4–8 nap, ami alatt érésgyorsító etiléngázt adagolnak a kamrákba.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu