Kertésznaptár: Tartsunk lépést a fűvel

KERTÉSZNAPTÁR (április 8–14.) - Idejében és szakszerűen végezve a fűnyírás gyepünk egészségére válik. Kulcskérdés az időzítés, a gyakoriság, illetve a vágás mélysége. A fű áprilisban és májusban nő a legerőteljesebben, ilyenkor gyakrabban kell nyírnunk. A túlságosan magasra nőtt gyepet tanácsos két menetben vágni, azaz először nagyobb, majd kisebb vágási magasságba állítva a fűnyíró pengéjét. A vágás függ a gyepet alkotó füvek tulajdonságaitól, ezt figyelembe véve az ajánlott vágási magasság 4-6 centiméter, amit érdemes betartani. Fontos, hogy mindig éles pengéjű géppel dolgozzunk. A tavaszi vágások még zsenge kaszálékát nyugodtan a pázsiton hagyhatjuk, mert hamar elenyészik.

Zöld FöldValló László2016. 04. 08. péntek2016. 04. 08.
Kertésznaptár: Tartsunk lépést a fűvel

- A szőlőben elhagyhatatlan munka a harmatgyökerezés, mindenekelőtt az új, illetve fiatal telepítések esetében. A harmatgyökerek az oltványszőlő nemes részéből törnek elő ott, ahol a nemes a talajjal érintkezik. Eltávolításuk azért szükséges, mert ha megerősödnek, a nemes idővel „leléphet” az alanyról, így a tőke védtelen marad, mivel az alany őrző-védő, erősítő hatása nem érvényesül. 

- Még vethetünk retket, sóskát, spenótot, duggathatunk hagymát. Eljött az ideje a karalábé, a fejes- és kelkáposzta palántái kiültetésének is a jól előkészített, trágyázott földbe. Ne feledkezzünk meg a palánták edzéséről: a meleg szobából (fóliasátorból) két-három lépésben vigyük egyre hidegebb térbe őket, hogy alkalmazkodhassanak a szabadföldi viszonyokhoz. Az ültetéshez tanácsos ültetőkanalat használni, mert ezzel jobban igazodhatunk a tápkocka méretéhez. A földet kézzel tömörítsük a palánta gyökeréhez, majd öntözzük be alaposan az elültetett növényt.

Ezek is érdekelhetnek