Fagykár erdőn-mezőn

SZINTE BIZTOS, hogy szükség lesz a rendelkezésre álló 24 milliárdnyi kártérítési keretre. Az április végi fagy majdnem minden növényi ágazatot érintett.

Zöld FöldO. Horváth György2016. 05. 21. szombat2016. 05. 21.
Fagykár erdőn-mezőn

Május 23-ig lehet bejelenteni az április végi fagyok miatt keletkezett károkat a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) honlapján. Csak ott érdemes megtenni, ahol a gazdák a szokásoshoz képest legalább 30 százalékos terméskiesést szenvednek el. Hogy mekkora a kár, még mindig nem tudni pontosan, de egyre több ágazatról, növényi kultúráról derül ki, hogy baj érte.

Elsőként persze a gyümölcsökről és a szőlőkről jöttek hírek, ahol a legnagyobb a baj. Országszerte eltérő a károsodás mértéke: Sopronban például a szőlőhajtások 70-80 százaléka fagyott el, míg a délebbre lévő Villányban nincs ekkora kár. Ez a helyzet a gyümölcsökkel is: főként a barackfélék, a meggyek károsodtak, holott az almát érte teljes virágzásban a hideg. Területileg majd az almaféléknél mutatható ki a legtöbb kár, mivel ez a legnagyobb felületen termesztett gyümölcsünk. Ugyanakkor biztos, hogy ahol fagyott, ott a dió szinte 100 százalékban károsodott – alvórügyei most hajtanak ki, de azokból termés nem várható. Aztán kiderült, hogy az éppen szintén virágzó szabadtéri epresek hozama is nagyban csökkenhet: akár a harmada is odaveszett a fagyos éjszakákon. Az ára már mutatja is, hogy baj van, mert kilóját 1500–2200 forintért kínálják. Odalett a túl korán vetett kukorica egy része is. Az utóbbi tíz évben szokássá vált, hogy már április elején-közepén a földbe kerül a mag, így a hónap végén néhány leveles állapotban érte a fagy a tengerit. (Régen április közepénvégén vetették a kukoricát, a napraforgót, ültették a krumplit, de az enyhe telek miatt ez mára előrébb került.)

A mézterméssel is baj lehet, mert az országban sok helyen elfagytak vagy károsodtak a legjobb mézelő növények hajtásai, rügyei. A mostani virágzáskor itt is vannak különbségek: akad, ahol kevés a virág, máshol meg szép a faállomány.

Az erdők sem úszták meg: a természetes szaporulatban és az erdei facsemetekertekben is tarolt a fagy, de károsodtak a kifejlett növények hajtásai is.

Hogy végül mekkora a kár, az összegzésre május végéig kell várni. Addigra mutatják meg a növények, mit voltak képesek pótolni a fagy okozta károsodásból.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek