Május az íriszek hónapja: Szivárványos színekben

Május az íriszek hónapja: amikor már sok tavaszi virág etűnőben hervadozik, a nőszirmok teljes szépségükben ragyognak. Mégpedig a szivárvány színeiben, hiszen nem véletlenül kapták tudományos elnevezésüket a szivárvány görög nevéről. Virágaik valóban sokszínűek, változatosak, megunhatatlanok, s leginkább kék, lila, sárga színekben, illetve ezek gazdag és finom árnyalataiban pompáznak.

Zöld FöldValló László2016. 05. 19. csütörtök2016. 05. 19.
Május az íriszek hónapja: Szivárványos színekben

Élőhelyük igen változatos: a hűvös hegyi tisztásoktól a füves lejtőkön át a rétekig és folyópartokig sok helyütt előfordulnak. (Hazánkban nyolc őshonos nősziromfajt tartanak számon a botanikusok, mindegyik védett, a magyar nőszirom fokozottan is.) Valamennyien évelők, többségük gyöktörzses, de a szárazabb éghajlatú vidékeken hagymás nőszirmok is élnek.

Szépségük akkor a legelbűvölőbb, ha saját ágyásban és nagy tömegben virágoznak. A hatást fokozhatjuk, ha különböző magasságú és eltérő virágszínű fajtákat, illetve változatokat ültetünk együtt.

Az íriszek többsége a nem túlságosan száraz, tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő talajt és az árnyékos vagy félárnyékos helyet kedveli. (Árnyékban, főleg erős árnyékban a virágok csököttek lesznek.) Nagy szárazságban igénylik az öntözést.

Egyes változataiknak a nedves, mocsaras környezet a lételeme (mint például a mocsári nősziromnak), ezek a kerti tavak partján díszlenek szépen. Mivel a növények gyöktörzse (rizómája vagy másképpen szaporítóképlete) a felszínhez közel helyezkedik el a földben, sekélyen és óvatosan kapáljunk a tövek környezetében.

Az íriszeket rizómáik szétosztásával szaporítjuk, amire a virágok elnyílásától egészen a nyár végéig keríthetünk sort. Legelőször vágjuk le az elhervadt virágszárakat, ezt követően szedjük fel a gyöktörzseket, éles késsel osszuk kisebb darabokra és úgy ültessük el a kijelölt helyükre, sekélyen a földbe. Különösen a magas, 60-80 centisre növő fajták esetében fontos az ültetés előtti alapos talaj-előkészítés: legalább 30 centi mélyen forgassuk meg az ágyás földjét, mert csak így remélhetünk szép, fejlett növényeket és gazdag virágzást.

 

SZIKLAKERTEK SZÉPE. Délkelet-Európa száraz lejtőin, sziklagyepein edződött, onnan került a kertekbe e kicsi termetű ékesség, az apró nőszirom (Iris pumila). A mindössze 10-15 centis szárán hozza ibolyaszín, sárga vagy sárgásfehér (krémszínű) virágait. A sziklakertek különleges tavaszi dísze. A kövessziklás talaj ideális a számára, de a közönséges kerti földben is szépen fejlődik. Mivel ma már védett, nem árusítható. A kereskedelmi forgalomban kapható miniatűr nőszirmok az apró nőszirom és a törpe szakállas nőszirom keresztezéséből születtek. Ezeket is hasonló módon szaporíthatjuk, mint a legismertebb, termetes kerti változatot, a kék nőszirmot (Iris germanica).

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek