Okosak és önállóak

Ha nem is átütő erővel, de szép csöndben robotizálódik a mezőgazdasági, kertészeti művelés is. Legújabban a drónok (pilóta nélküli repülő eszközök) mezőgazdasági alkalmazása vert fel nagy port, míg a háttérben a gyártók már az egyre okosabb és ügyesebb robotokkal készülnek a még szűz területek meghódítására.

Zöld FöldValló László2016. 05. 11. szerda2016. 05. 11.
Okosak és önállóak

Hét éve, hogy az egyik amerikai egyetem laborjában megszületett az a fejlesztés, amivel sikerült úgyszólván teljesen robotizálni a paradicsomtermesztést a kis felületű üvegházban. A termőföldben, a növények környezetében érzékelőket (szenzorokat) helyeztek el, amelyek mérték a víz mennyiségét, a talajkémhatás változását és a tápanyagtartalmat.

Adataik számítógépen át jutottak el az önjáró robotokhoz, melyek ennek „tudatában” öntöztek, trágyáztak, illetve a végén szivacsos robottenyereikkel leszedték a paradicsomot. A tavaly bemutatott japán paradicsomszüretelő robot már nagy termesztőberendezésekben is megállja a helyét: tévedhetetlenül választja ki az érett terméseket, s csak azokat szippantja be a puttonyába.

Amíg az ismertetett robotok beltéri (üvegházi) viszonyok között végzik embert helyettesítő munkájukat, addig egyre több kísérleti modell jelenik meg a szabad ég alatti alkalmazásra is. Ezek egyike a Bosch által kifejlesztett, kisautónyi méretű Bonirob, ami már összetett feladatok elvégzésére is képes a kertészetekben. Az egyes növényeket videoalapú érzékelőivel azonosítja (és különbözteti meg a gyomot a zöldségtől), a letapogató radar, illetve a GPS pedig a tájékozódását szolgálják. Ezek által képes fölmérni a zöldségek állapotát is, aminek alapján adatokat szolgáltat a gazda számára a kártevők jelenlétére, a szükséges tápanyag-utánpótlásra vonatkozóan.

S ha már járja a zöldségsorokat és a memóriájában szereplő gyom kerül elébe, nem tétlenkedik: késével összezúzza és benyomja a föld alá. Távirányítással, illetve önjáró módban is üzemeltethető, az akkumulátor mellett – a hatótávolság növelése céljából – generátorral is felszerelhető. Hasonlóan sokat tud a brit fejlesztésű önjáró mezőgazdasági robot, az Ibex is, amely, miután azonosította a gyomot a táblában, célzott gyomirtószer-permetezéssel irtja ki.

A robotfűnyírók már nálunk is elérhetőek, igaz, az áruk még igen visszatartó: 300 és 550 ezer forint között változik. Akkumulátoruk 50-60 percig bírja szusszal, ugyanennyi időt igényel a töltésük is.

Tájékozódásukban, munkájukban igen finom ütközés-, emelés- és borulásérzékelők segítik őket, az okosabbak térképet is készítenek a kertről, de még azok sem olyan okosak, hogy felismerjék a gyepszegélyt.

Ehhez kis feszültség alatti kábelt kell kihúzni és rögzíteni a fűszegély mentén, az eszköz ezt érzékelve tájékozódik. Vágásmagasságuk több fokozatban állítható: 2 és 6 centi között vágnak, a levágandó fű magassága azonban legfeljebb 10 centis lehet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek