A Szabad Föld Kertje: Boldog csirkék

Állatainkkal mostohán bántunk az utóbbi napokban, ámbár sok minden nem történt velük, teszik a dolgukat. Így a nyulak fejlődnek, híznak, s bizony az első alom már a hűtőben és a bográcsban szolgálja gazdájukat. Fürjeink lelkesen tojnak, jól vannak, mint ahogy a tyúkjaink és a kakasunk is, melyek utódjai a fajtájukra jellemzően lassan, de biztosan gyarapodnak.

Zöld FöldO. Horváth György2016. 07. 24. vasárnap2016. 07. 24.

Kép: Szabad Föld kert O Horváth György háztáji gazdaság konyhakert ültetvény tyúk csirke ól ketrec 2016 07 05 fotó: Kállai Márton

A Szabad Föld Kertje: Boldog csirkék
Szabad Föld kert O Horváth György háztáji gazdaság konyhakert ültetvény tyúk csirke ól ketrec 2016 07 05 fotó: Kállai Márton

Most másfél kilósak lehetnek, még egy hónapot várunk, mire vágni lehet előbb a kakasokat, aztán a felesleges jércéket. Egyébként csirkéink külön röpdében töltik napjaikat: a fiaimmal lekerítettük gyümölcsfáink egy részét, madárhálóval fedtük, s nyári tyúkól is készült számukra. Egy vödörből önitatót készítettem: a fenekét megfúrtam, és a szaküzletben pár száz forintért kapható szelepes önitatót csavartam bele. Tetőt ácsoltunk föléjük, itt kapott helyet az önetető, melybe 3-4 napnyi takarmány fér el. Boldogan rohangálnak, eszik a füvet, a gazt, élik a világukat, félig szinte vadan. Csirkéinkre rá sem kellene nézni, így is ellennének napokig – pedig nem árt, mert egyik reggelre 2, egy héttel később 4 dögöt is találtunk. A nyomokból ítélve nyest járt rájuk. Azóta semmi elhullás nem volt.

Hasonlóan fogyatkozott meg három hete kelt kacsaállományunk: most 8 jószág legelészget, talán már elég nagyok, hogy az időközben megint megjelenő patkányok ne bántsák őket. (Tavasszal is volt jó két hét, mire sikerült lemérgezni a betelepült rágcsálót, most is hadakozom velük.) Egyébként kacsatojóink ismét szorgalmasak: már vagy 15 tojás gyűlt össze alkalmi fészkükben, ami természetesen nem az ólban van, hanem egy palánk alatt a szabad földön. Elvenni még nem fogom, mert attól félek, hogy nem tojnak többet, illetve majd a kotlás kezdete előtti napokban fogom elszedni, s egy borítóval – nagyapáink módszerével – rákényszeríteni a tojót, hogy ne a földön, hanem az ólban költse ki a tojásait. (Tavasszal hagytam, hogy az első fészekaljat ilyen helyen neveljék, de az összes tojás befulladt.)

Kecskénk egyre bolondabb, igazi szabadulóművész: képes a kétméteres kerítésen kiugrani, amit néhány bokor eper, több tő kukorica, a szilvafák alja, a kínai méteres bab egy része bánt. Érdekes, hogy a kecske tudja, mit ne egyen: a paprikát, burgonya- és paradicsomleveleket nem bántotta. Arra várunk, hogy jöjjön az ősz, az ivarzás, s akkor egy bakkal beugratom. Januárra-februárra remélhetőleg elleni fog. De ez már egy következő történet.

Ezek is érdekelhetnek