A Szabad Föld Kertje: Termések, remények

ANNYI MINDEN TÖRTÉNT, történik a kertekben, így a Szabad Földében is, hogy alig győzi munkával az ember. S megírni sem egyszerű, de azért nézzük, milyen említésre méltó események történtek a házunk táján.

Zöld FöldO. Horváth György2016. 07. 23. szombat2016. 07. 23.

Kép: Szabad Föld kert O Horváth György háztáji gazdaság konyhakert ültetvény burgonya krumpli betegség 2016 07 05 fotó: Kállai Márton

A Szabad Föld Kertje: Termések, remények
Szabad Föld kert O Horváth György háztáji gazdaság konyhakert ültetvény burgonya krumpli betegség 2016 07 05 fotó: Kállai Márton

Elsőként a nehézségekről: az időjárás már megint megtréfált. Az a baj, hogy a gazda elmegy egy hétre nyaralni, s hát ugye mikor máskor, mint akkortájt jó az idő. Nos, ezalatt az egy hét alatt aztán olyan dolgok történnek a magára hagyott kertben, hogy az csuda!

Kiderül, hogy a boltban vásárolt, hivatalos holland és magyar igazolással ellátott, fémzárolt, vírusmentesnek mondott burgonya-vetőgumóból kikelt növények képesek egy hét alatt semmivé válni. Már az is gyanús volt, hogy bár szépen fejlődtek a hajtások, mégis egyre több helyen apróbb levelek jelentek meg rajta. Aztán egy hét alatt két bokor kivételével elszáradt mind a három sor. De nem a burgonyavész miatt, mint azt az első pillanatban feltételeznénk, hiszen a mellette lévő hatsornyi – mellesleg tavalyról fogott, apróbb gumók vetéséből származó – krumplinak semmi baja. Találni ugyan vírusnyomokat – az idei tetvek, kabócák és poloskák sokasága miatt szinte kivédhetetlen a fertőzés –, de nincs nagyobb baj a növényekkel. Szóval, így jártam, most legalább tudom, hogy ilyen fajtájú és főleg nem importból származó vetőgumót ezentúl nem vásárolok.

Aztán azalatt az egy hét alatt, amíg pihentem, a kánikulában egyszerre leérett a málna. Több kiló várt a földön, de nem ez a baj, hanem az, hogy a szárbetegségekkel nem tudtam már tavaly és részben az idén sem mit kezdeni.

Akkor is permetezni kellene a több gomba által okozott fertőzés megelőzéséért, amikor már érik a gyümölcs, de olyankor már nem lehet hatásos szereket bevetni. A jövő évi termést adó idei friss hajtások szárán, főként az alsó traktusban sorra megjelennek a jellegzetes lilás, barnás foltok. A növény él, sőt jövőre virágzik is, hajt, majd mikor az első termések megjelennek, hirtelen az egész elszárad. Így aztán oda a termés 70-80 százaléka. Egyet tehetek: e töveket gyorsan kivágom, és permetezek felszívódó szerekkel, hogy a még egészséges tövek megmaradjanak. Nálam a didimellás foltosság ütötte fel a fejét, lényege, hogy fokozatosan elhal a hajtás kéregrésze, ezért szárad el szinte egyszerre a növény. Használhatunk réztartalmú, kaptán, mankoceb hatóanyagú készítményeket.

A jó hírek közé tartozik aztán szinte minden más, ami a kertünkben történt. A tavaszi, sok munkát adó trágyázás, komposztadagolás a tövek alá most látszik igazán: köldökig érnek a karalábélevelek, mellig a cukkini, a krumpli is – bár az elfeküdt egy idő után –, a paradicsomok és paprikák bár csak most kezdenek érni, de ember magasságúak, illetve combig érnek.

A brokkoli- és káposztapalánták akkora leveleket hoztak, mint egy lapulevél, s már most kézilabda nagyságúak a fejek.

A fóliasátorban nevelt paradicsom és uborka egy hónapja terem, s mindenik felért a csúcsra: már jó két és fél méter magasból hajlanak le a hajtások és ezekről a termések. A fóliában közben szétszedtem a palántanevelő asztalokat, s most hatféle paprikával van tele a sátor.

Gyümölcseinkből azért így is szépen került az asztalra: a málna, szedermálna, ribizli, egres, eper is megtölt vagy két rekeszt a fagyasztóban.

Most kezd érni a tüskétlen szeder, nos, ebből lesz vagy tíz kiló. Néhány kiló búzávalérő körténk is terem, aztán jöhetnének a barackok, a korai szilvák, ha el nem fagytak volna. Őszig kell majd várnunk a többi gyümölcsre, de addig a zöldségeskert ontja a termést a zöldbabtól a padlizsánig.

Ezek is érdekelhetnek