Illatával hódít

Nem mindennapi dísze a kertnek, a terasznak, a balkonnak a csokoládévirág (Cosmos atrosanguineus), vagy másik nevén csokoládéillatú pillangóvirág. Megjelenésében, virágszerkezetében hasonlít a közismert kerti pillangóvirághoz, ám mélyvörös, már-már fekete (csokoládészínű) virágai egészen egyedi színfolttá teszik. És akkor még nem szóltunk a virágok enyhe csokoládé-, illetve a vaníliára emlékeztető illatáról, amiben kétségkívül egyedülálló.

Zöld FöldValló László2016. 07. 14. csütörtök2016. 07. 14.
Illatával hódít

Mexikóból származik, fény- és melegigényes, de sajnos fagyérzékeny is. Bokrának teljes magassága 50–80 centi, átmérője a fél métert közelíti. A hosszú szárakon magányosan álló virágait a nyár elejétől hozza, gyakran egészen szeptemberig. Virága vágott virágnak is alkalmas, ha az elhervadtakat levágjuk, meghosszabbíthatjuk a virágzását.

A pillangóvirággal ellentétben a csokoládévirág gumós évelő. (Gumója a dáliára hasonlít, mínusz 3 fokig ellenáll a fagynak.) A kertben és a balkonon világos, napsütötte helyre ültessük, de a gumóit nagyobb edénybe téve a növényt a teraszon és az erkélyen is nevelhetjük. Közepes tápanyag-ellátottságú, de jó vízáteresztő képességű talajt (virágföldet) igényel. Vízigényesnek mondható, legjobb úgy öntözni, hogy a földje soha ne száradjon ki teljesen. Az edényben nevelt példányoknál viszont kerüljük a túlöntözést, ne álljon folyamatosan vízben a gumó. Különleges változata a Chocamocha nevet viseli, amely kisebb (kompaktabb) növekedésével és világosabb színű virágaival tűnik ki.

A csokoládévirág gumója fagyérzékeny, ezért tanácsos a fagyok előtt fölszedni és hűvös, fagymentes helyen tárolni. Az idősebb gumók enyhébb teleken takarással átteleltethetők, de ki tudja előre, milyen lesz a tél? A cserépben nevelt példányok teleltetésének legjobb módja, ha a gumóik megbolygatása nélkül visszük a tárolóhelyre, és a földjüket csak egészen minimális mértékben nedvesítjük időnként. A csokoládévirágot a gumók szétosztásával, kora tavasszal szaporítjuk.

Ezek is érdekelhetnek