Kajsziriadó

A lengyel élelmiszer-biztonsági hatóságok a minap török aszalt kajsziban a megengedettnél több szorbinsavat találtak.

Zöld FöldO. Horváth György2016. 07. 11. hétfő2016. 07. 11.
Kajsziriadó

Erről értesítették az Európai Unió megfelelő szervét, illetve a 28 tagországra kiterjedő riasztási rendszert. Kiderült, hogy a szállítmányból Magyarországra és más uniós tagországba is érkezett. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tárgyalt az áru magyarországi forgalmazójával, a Tescóval, mivel e termék a kereskedőhálózat saját márkás árucikke.

A 400 g-os török aszalt barackban a laboratóriumi vizsgálatok a megengedett határértéket (1000 mg/kg) meghaladó mennyiségű – 1211 mg/kg – szorbinsavtartalmat mutattak ki. Bár ez még a szokásos mennyiséget elfogyasztva nem veszélyezteti az egészséget – a 60 kilós felnőtt egész életében naponta 15 dekát ehetne belőle károsodás nélkül –, a kereskedő tájékoztatta a Nébihet, hogy elrendelte az árunak az eladótérből történő kivonását és megsemmisítését.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek