Kertésznaptár: Aszalványok télire

KERTÉSZNAPTÁR (júl. 29.–aug. 4.)

Zöld FöldValló László2016. 07. 29. péntek2016. 07. 29.
Kertésznaptár: Aszalványok télire

Viszonylag egyszerűen és olcsón állíthatunk elő aszalással jól eltartható, értékes gyümölcscsemegét.

A napon aszalni igen időigényes (átlagosan 4–10 nap, gyümölcstől függően), miközben meg kell védeni a termést a madaraktól, darazsaktól. (Külön gondot jelent, ha huzamosabb időn át nem süt a nap, ha párás, csapadékos az idő.) Száríthatunk, aszalhatunk gyengén melegítő, nyitott ajtajú sütőben is, vagy éppen langyos kemencében, de e módszerek szintén sok időt igényelnek. A legbiztosabban és egyben leghatékonyabban aszalógéppel száríthatunk, ami az időjárástól független, és egységnyi termény aszalásához kevesebb energiát emészt fel, mint például a gázsütő. Megfizethető áron jó minőségű, energiatakarékos házi aszalók vásárolhatók, melyekhez részletes használati utasítást mellékelnek a gyártók.
 

- Szedhetjük a dughagymáról termesztett vöröshagymát (a magról vetett 2-3 héttel később kezd érni). Jól tárolni csak azt a hagymát lehet, amelynek levelei elszáradtak és a nyaka zárt (ami egyben a szedési érettség jele is). Miután kiszedtük a földből, legalább egy hétig érleljük a napon. Ez idő alatt a burokleveleik megvastagszanak, és a rájuk tapadt föld is lepereg. (Esős időben egykét alkalommal forgassuk meg a rendre rakott hagymát, nehogy legyökerezzen vagy befülledjen.) Hosszú távú téli tárolásra csak az ép, egészséges, jól beérett és a földtől megtisztított hagymák alkalmasak, a többit kezeljük külön és használjuk fel mielőbb.

Ezek is érdekelhetnek