Virágzó romtakaró

Öreg fák „felvirágoztatására”, épületromok elrejtésére kiválóan alkalmas ez az Amerikából jött, igen életre való kúszócserje, a trombitafolyondár (Campsis radicans).

Zöld FöldValló László2016. 07. 27. szerda2016. 07. 27.
Virágzó romtakaró

Szokás rácsra, pergolára is futtatni, hiszen üde sötétzöld lombozata, gazdag virágdísze erre érdemessé teszi, de remekül beborítja akár a csupasz betonfalat, beteríti a napos tetőt, árnyékolóként, hőszigetelőként is szolgálva. Bár kúszó indáival a legkülönbözőbb felületeken rögzíti magát, de azért jól tesszük, ha kapaszkodását – különösen a falon – kampókkal, kötözéssel, rácsozattal segítjük. Annál is inkább, mert így irányítottan teríthetjük el. Noha igen alkalmazkodó, legszebben mégis napfényen és déli fekvésben díszlik: júliustól szeptemberig folyamatosan hozza nagy, mutatós, végálló fürtben álló, narancsvörös virágait. (Ezek érintése az arra érzékenyeknél irritálhatja a bőrt, mint ahogy a virágpora is allergiát válthat ki.)

A trombitafolyondár kezdetben lassan nő, ám ha megvetette a lábát, nagyon meglódul (magassága a 10-12 métert is elérheti). Meggonolandó, hova ültetjük, mert nagy a helyigénye, gyorsan és burjánzóan nő, metszéssel kell kordában tartani. De megél a sivár talajokon, jól viseli a szelet, kezdetben átlagos vízigényű, később tűri a szárazságot. Az első években télire érdemes takarni a tövét, aztán „kinövi” a fagyérzékenységét. Az idősebb tövek sok gyökérsarjat fejlesztenek, ezzel szaporítható.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek