Császári fűszerszám - A nagy frank uralkodó egyenesen megparancsolta

Egykor ott díszlett úgyszólván minden falusi kertben ez a zellerre emlékeztető illatú fűszernövény, amelynek levelét, magját és gyökerét egyaránt használták.

Zöld FöldValló László2016. 08. 25. csütörtök2016. 08. 25.
Császári fűszerszám - A nagy frank uralkodó egyenesen megparancsolta

Ázsiában, Irán és Afganisztán nedves, félárnyékos, tápanyagban gazdag, völgyekbe futó erdőszélein őshonos, onnan került a Római Birodalom területére, ahol nagy becsben tartották. Európában a lestyán a középkorban élte virágkorát: Nagy Károly frank császár olyannyira értékesnek tartotta, hogy kötelezővé tette a termesztését a kolostorkertekben. Később más fűszerszámok háttérbe szorították, napjainkban ismét növekszik a népszerűsége, amire bizonyság, hogy Maggi-fűszernek is nevezik, minthogy ez adja a közismert fűszerkeverék jellemző illatát.

A lestyán másfél méterre is megnövő évelő fűszer- és gyógynövény. A kereskedelemben kapható aprított és szárított gyökere a gyógyszerkönyv szerint is elismert drog. (Ha a gyökerét mi magunk akarjuk hasznosítani, ahhoz a kétéves növényt szedjük fel, a gyökerét mossuk, daraboljuk, szárítsuk, majd jól záródó edényben tároljuk.)

Teája jó gyomorerősítő, emésztést serkentő és vizelethajtó, de fogyasztása a kismamáknak nem ajánlott. A vizelethajtó teához egy evőkanál lestyángyökeret 10 percig áztassunk forró vízben. Ez a főzet méregtelenítő hatást is kifejt, ha például túl sok nikotin vagy alkohol került a szervezetbe.

Mivel igen erős aromájú és terjedelmes bokrot növeszt, egy kertbe általában egy tő elég belőle.

A zöld lestyánlevél remekül ízesíti a leveseket, salátákat, különösen jó ízegyüttest alkot a zöldborsóval, de ajánlott húsok töltelékeinek ízesítésére is.

Ezek is érdekelhetnek