Itt a szemzés ideje

Ideje van a gyümölcsfák legegyszerűbb szaporítási módjának, a szemzésnek, amely a csonthéjasok szaporításában kiemelt jelentőségű. Ez azonban nemcsak a profik módszere: a szemzéssel mi, a család ellátására termelő kertészkedők is élhetünk. Mert noha a faiskolai lerakatokban igen nagy a gyümölcsfajok és -fajták választéka, megeshet, hogy amire nekünk lenne szükségünk, mégsem kapható. A szemzéssel ez a gond elhárítható, amennyiben szemet (nyári rügyet) tudunk szerezni az óhajtott fajtából.

Zöld FöldValló László2016. 08. 13. szombat2016. 08. 13.

Kép: Tiszaalpár, 2010. augusztus 09. Szemzés, oltás, gyümölcsfa. Fotó: Ujvári Sándor

Itt a szemzés ideje
Tiszaalpár, 2010. augusztus 09. Szemzés, oltás, gyümölcsfa. Fotó: Ujvári Sándor

Ebben különösen nagy segítség – nemcsak a profi faiskolások, de a mi számunkra is – az érdi Elvira-majorban található központi törzsültetvény, ahol mintegy 300 különböző fajtájú csonthéjas fát őriznek, melyek már önmagukban is felbecsülhetetlen értéket jelentenek a genetikai állomány megőrzése szempontjából, ráadásul még vírusmentesek is, ami szintén nagy előny. Ugyanis a vírusfertőzött gyümölcsfa (melyből sajnos sok található az országban) 20-40 százalékkal terem kevesebbet, s a termésének a minősége, mérete is elmarad a genetikailag lehetségestől. Arról már nem is szólva, hogy a vírusos, legyengült fa fogékonnyá válik az egyéb (gombás) betegségekre is, és védelmi, fenntartási költsége megnövekszik. (A külföldről behozott szaporítóanyagok között akadnak fertőzöttek is.)

Az érdi Elvira-majorbeli fákat szigorúan ellenőrzik, gondosan óvják a vírushordozóktól: még a virágaikat is leszedik, hogy a méhek ne járhassák, melyek esetleg megfertőznék a virágon át. Nem véletlenül, ugyanis a vírusmentesség egyre nagyobb érték, s ilyen értelemben az érdi major hazánk jó hírét öregbíti a magyar gyümölcsök, illetve az elit szaporítóanyagok terén szerte a világban. Az Elvira-major tehát nyitott (és e-mailben elérhető: [email protected]) a kertészkedők számára is. A munkatársak kérik, hogy az igénylők a szemzés előtt legalább egy héttel jelezzék kérésüket a faj, fajta és a rügyszám megadásával.

Ugyanitt alanynak való is rendelhető, melyeket bujtvány, dugvány vagy magonc formájában szaporítanak. Érdemes számolni, mert a szemzőhajtást (és az alanyt) innen beszerezve és otthon beoltva olcsóbban juthatunk oltványhoz, ami ráadásul garantáltan vírusmentes is.

Ezek is érdekelhetnek