Vidám és illatos - Jó tudni viszont, hogy minden része mérsékelten mérgező

Egyre kedveltebb évelőnkké válik a sétányrózsa (Lantana camara), már csak azért is, mert egész nyáron át rendületlenül ontja a verbénához hasonló ernyős virágait, melyek eleinte leggyakrabban élénksárgák, később narancsvörös színt öltenek.

Zöld FöldValló László2016. 08. 11. csütörtök2016. 08. 11.

Kép: LANTANA CAMARA-HYBRID YELLOW (AS STANDARD), Image: 251058705, License: Rights-managed, Restrictions: Not For: Plant Label/Promo Use., Model Release: no, Credit line: Profimedia, Garden world images, Fotó: Profimedia

Vidám és illatos -  Jó tudni viszont, hogy minden része mérsékelten mérgező
LANTANA CAMARA-HYBRID YELLOW (AS STANDARD), Image: 251058705, License: Rights-managed, Restrictions: Not For: Plant Label/Promo Use., Model Release: no, Credit line: Profimedia, Garden world images
Fotó: Profimedia

A kerti ágyást éppúgy megszínezi, megvidámítja, mint az erkélyt vagy a balkont a dézsában, ládában tartott példányai. Üde, sötétzöld leveleinek látványa is felüdít, ezek ráadásul erős citromillatot árasztanak, miként a virágok is, amelyeket szívesen látogatnak a méhek és a pillangók. Jó tudni viszont, hogy a növény minden része mérsékelten mérgező.

A dél-amerikai eredetű sétányrózsa igen fényigényes, árnyékban nem hoz virágot. Gyérebben ugyan, de virágzik akkor is, ha csak délelőtt vagy csak délután éri a nap. Vízigényes is, ezért ne hagyjuk a földjét kiszáradni, különösen a nyári nagy kánikulában. Fagyérzékeny, tehát teleltetni kell. A téli pihenő idején a 6–12 fokos hőmérsékletű, világos tér az ideális számára, miközben csak minimálisan öntözzük, hogy a gyökere ki ne száradjon. (Ha az ágait tövig visszavágjuk, a növény sötétben is teleltethető.) Az átteleltetett tő hajtásait érdemes a felére visszametszeni, mielőtt újra kihajt, hogy jobban bokrosodjon. Vállalkozó kedvű kertészkedők a sétányrózsát törzses fácskává is nevelhetik.

Ezek is érdekelhetnek