Kertésznaptár: Szüreti felkészülés

KERTÉSZNAPTÁR (szept. 2–8.)

Zöld FöldValló László2016. 09. 02. péntek2016. 09. 02.
Kertésznaptár: Szüreti felkészülés

A legtöbb szőlőfajtát teljes érésben szüreteljük, amikor a beltartalmi értéke a csúcsra jut. Gyakori fürtszemlével állapítsuk meg az alkalmas időt, ne siessük el a betakarítást. Nagyobb ültetvényekben tanácsos mustfokolót beszerezni az érettség pontosabb megállapításához.
Egyúttal tartsunk szemlét a présházban, a pincében, a gyümölcstárolóban, s tegyük meg a szükséges szüreti előkészületeket. A nagytakarítás, a falak meszelése, a pince légterének fertőtlenítése (köbméterenként 2 gramm elemi kén elégetésével), a műanyag edények tisztítása, a gépek és eszközök rozsdátlanítása, esetleges újrafestése, a faedények vízben duzzasztása, a hordóabroncsok meghúzása általános feladat.

 

- A reggeli harmat és az esetleges újabb esők miatt sokáig nedves marad a talajfelszín, ami megnöveli a fertőzés, a rothadás veszélyét a zöldségesben, különösen azoknál a terméseknél, melyek érintkeznek a földdel. Ezekre figyeljünk, és távolítsuk el azt, amelyiken a megbetegedés jeleit látjuk. Folyamatosan szedjük a paprikát és a paradicsomot akkor is, ha nem használjuk fel mindjárt, mert ezzel további terméshozásra késztetjük a töveket.
 

- Az alma- és a körtefajták gyümölcseinek többsége nem érik egyszerre, ezeket folyamatosan szüreteljük, de mindig csak a harmat felszáradása után. A gyümölcsöt kissé megemelve, majd a kocsányát megcsavarva válasszuk le a fáról. Óvatosan vegyük kézbe, nehogy megnyomjuk, különben az így keletkező foltok nyomán a terméshús megbarnul.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek