Kertésznaptár: Ne kurtítsuk tovább

KERTÉSZNAPTÁR (október 28.–november 03,)

Zöld FöldValló László2016. 10. 28. péntek2016. 10. 28.
Kertésznaptár: Ne kurtítsuk tovább

Már kaphatók a szabad gyökerű oltványok a faiskolai lerakatokban, részesítsük ezeket előnyben a most is kínált konténeres szaporítóanyaggal szemben.

A sikeres telepítés érdekében gyümölcsfáinknak legalább 80 x 80 centiméter alapterületű és 60 x 80 centiméter mély gödröt ássunk. Erősen kötött talajon a gödör aljában még lazítsuk meg a földet ásónyomnyi mélyen, de már ne emeljük ki. Az ásás során a sötétebb, humuszosabb feltalajt a gödör egyik oldalára rakjuk, a mélyebb rétegek világosabb altalaját a másikra. Ezután érett szerves trágyát vagy komposztot terítsünk el a gödör aljában 20-25 centi vastagon.

Majd az elkülönített feltalajt keverjük össze érett szerves trágyával (komposzttal) 3:1 arányban (3 rész talaj, 1 rész trágya).
Először ezt a feldúsított földkeveréket temessük vissza a gödörbe, majd ennek a tetejére halmozzuk az altalajt, amíg a gödör megtelik.

Az ültetendő oltvány gyökereit már ne kurtítsuk tovább, csak a roncsolt gyökérvégeken vágjunk sima metszlapot. Az ültetés során annyi földet vegyünk ki az ültetőgödörből, hogy a csemete gyökérzete kényelmesen, visszagyűrődés nélkül beleférjen. A gödörbe úgy szórjuk vissza a kiemelt földet, hogy közben az oltványt rázogatjuk, mert így a gyökérrészek közé is bejut a talaj.

Legjobb, ha a csemete ugyanolyan mélyre kerül, mint amilyen mélyen a faiskolában volt. Öntözzük be alaposan az elültetett oltványt, majd a tő fölé 20 centis földhalmot emelve védjük az érzékeny gyökeret a téli fagyok ellen.

Ezek is érdekelhetnek