Alattomos pusztító

Kényes és kellemetlen ügye a faiskolai szaporításnak a gyökérgolyva. Ezzel, ha gyümölcsfaoltványt vásárolunk, mi is szembesülhetünk.

Zöld FöldValló László2016. 11. 23. szerda2016. 11. 23.
Alattomos pusztító

A baktériumos gyökérgolyva (Agrobacterium tumefaciens) alattomos pusztító, a fiatal gyümölcsfacsemeték, oltványok gyökérnyakán, főés mellékgyökerein idéz elő golyvákat (daganatokat). A gumószerű képződmények a fertőzött növényeken jól láthatók, emiatt – például a faiskolában – könnyen ki is csíphetők, s szinte nincs ember, aki ezek után felfedezi, hogy a gyökér fertőzött volt. Így a faültető már csak a következményekkel szembesül: a csemete súlyosan visszamarad fejlődésében (mert a golyvák a gyökerek szállítószöveteiben gátolják a víz- és tápanyagszállítást), és hiába öntözi, trágyázza, a helyzet nem változik. Aztán, ha megelégeli a dolgot és kiveszi a csökött fát, szembesülhet a beteg gyökérzettel.

A hatályos jogszabályok alapján a gyökérgolyva-fertőzésnek nem szabadna előfordulnia, ilyen csemetét tilos forgalmazni. Igen ám, csakhogy az ember gyarló, a gyökérgomba pedig szívós és alattomos, így úton-útfélen felüti a fejét. Mi, egyszerű vásárlók nem sokat tehetünk, hogy a bajt elkerüljük, de jó tudni, hogy az oltványon a vékony gyökerek hiánya lappangó fertőzésre utal. (Ilyenkor kap nagy hangsúlyt, hogy a faiskolai áru bizalmi cikk, azaz mi megbízunk az oltványtermesztőben és -forgalmazóban.)

Ha pedig a fácskánk 2-3 év után is csak sínylődik, legjobb, ha kivesszük, és helyette más helyre ültetünk újabbat.

Ezek is érdekelhetnek