Kertésznaptár: Tennivalók fagy előtt

KERTÉSZNAPTÁR (november 04. - november 10.)

Zöld FöldValló László2016. 11. 04. péntek2016. 11. 04.
Kertésznaptár: Tennivalók fagy előtt

Jól indítjuk útjára frissen telepített gyümölcsfánkat, szőlőoltványunkat, ha érett marhatrágyát teszünk az ültetőgödörbe.
Amennyiben erre nincs módunk, akkor válasszuk a műtrágyát, mert kulcsfontosságú, hogy csemetéink az első két évben minél jobban meggyökeresedjenek, erős gyökérzetet fejlesszenek, mondhatni: jól megvessék a lábukat a kertben. Ezt szem előtt tartva az úgynevezett késleltetett feltáródású műtrágyák valamelyikével trágyázzuk a frissen ültetett fát. Ezek közös jellemzője, hogy nitrogén, foszfor, kálium és egyéb hatóanyagaik lassan, gyakorlatilag két tenyészidőn át tárolódnak föl, azaz kerülnek felvehető állapotba (a talajhőmérséklet függvényében) a növények számára. A kijuttatandó mennyiség a műtrágya márkájától függ, amit a gyártók gyümölcsfánként is megadnak.


- Rendszeresen ellenőrizzük a tárolót, válogassuk ki a megbetegedett, rothadásnak indult csemegeszőlőt, zöldséget, gyümölcsöt. Különösen a melegebb napokon fontos a gyakori szellőztetés, mivel ilyenkor a kórokozók is jobban fertőznek. Tanácsos ventilátort is beállítani és frissíteni vele a légteret.

- Még a nagy hidegek beköszönte előtt érdemes egyszer és utoljára lenyírni a füvet, mert ha a tél dús lombozatban éri a pázsitot, akkor a fagyott fűszálak tömege vastagon borítja be a fűcsomókat, s így azok kipállhatnak, kiritkulhatnak. A díszkertben vágjuk vissza az évelők elszáradt hajtásait, gyűjtsük össze a lehullott leveleket. A fagyérzékenyeket takarjuk be egészséges lombbal.

Ezek is érdekelhetnek