Mézzel, lélekkel

JÓL ÁLLUNK A MÉZZEL – legalábbis, ami a termelést illeti. A fogyasztásunkkal azonban már kevéssé dicsekedhetünk, az ugyanis elmarad az uniós átlagtól. Ezen kíván változtatni az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) által indított három hónapos Mézzel, lélekkel kampány.

Zöld FöldHardi Péter2016. 11. 26. szombat2016. 11. 26.

Kép: Vudi Gábor Kátoly Mecseki Mézes Körút méhészet méhek méz 2014.05.27. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter www.napocska.eu

Mézzel, lélekkel
Vudi Gábor Kátoly Mecseki Mézes Körút méhészet méhek méz 2014.05.27. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter www.napocska.eu

Húszezer, köztük ezernél több főállású magyar méhész évente átlagosan huszonötezer tonna mézet perget, ez pedig háromszor annyi, mint amennyit elfogyasztunk – válaszolta érdeklődésünkre Bross Péter, az OMME elnöke. A fölös mennyiség elsősorban az unióban talál gazdára, ám egyre nehezebben. Nem mintha a minőséggel volna gond, ám árban nem tud versenyezni a Kínából a kontinensre érkező – majd a valódi mézbe kevert – hamisítvánnyal.

Mert bizton állítható, hogy a kínai méz egy része sosem látott méhet: akkora mennyiséget, amellyel az ázsiai ország elárasztja a világot, lehetetlen megtermelniük. Ám amíg a magyar méhészek érdekeit képviselő egyesületnek mostanra már sikerült elérnie, hogy a hazai forgalmazók ne áruljanak kínai hamisítványt, addig az unió más országait ilyen szabály nem védi. S mivel a műméz olcsóbb, a magyar méz visszaszorult. Bezzeg az Egyesült Államok tesz a saját méhészeinek védelmében: akkora vámot vet ki a kínai gagyira, hogy az így már drágább, mint az amerikai méz.

Amíg ugyanezt az OMME eléri Brüsszelben, addig a méhészek megsegítéséért – no, meg a fogyasztók egészsége miatt – kampányba kezdett a hazai mézfogyasztás népszerűsítése érdekében.

Amikorra e sorok megjelennek, már túl lesznek a „Mézes reggelin”, melynek során iskolákban népszerűsítik az édes ételt. Bross Pétert is megdöbbentette az előző években szerzett tapasztalat, ami szerint Magyarországon a tizenéves fiatalok egy része még sosem evett mézet. A méhészek a program keretében megünneplik védőszentjük, Szent Ambrus napját december 7-én. S hogy az égieknek is könnyebb dolguk legyen, segítenek magukon is: egy részük néhány éve a mézet egyedi üvegbe csorgatja, amit aztán zárszalaggal lát el. Az a méhész, aki ilyen módon forgalmazza a termékét, vállalja, hogy azt az OMME bármikor ellenőrizheti.

S hogy mivel segíthetünk mi, fogyasztók a méhészeken? Azzal, hogy lehetőleg közvetlenül tőlük vásárolunk, mert akkor a haszon is náluk marad, nem pedig a felvásárlóé lesz, aki általában fele annyit ad a portékáért. Az akácméz kilója egyébként ebben az idényben 2000- 3000 forint között mozog, a vegyes virágméz 1300-1700, az egyéb virágméz – például a hárs – 1500-2500 forintba kerül.(A mézzel, mézeskaláccsal kapcsolatos ünnepi összeállításunk a Szabad Föld hetilap friss számának 32. oldalán található.)

Ezek is érdekelhetnek