Tízezrek az avarban - Elmúlt az az idő, amikor a diónak nem akadt ellensége

Nemcsak a kertész harcol a dióért a sokféle károsítóval szemben, de ilyentájt bizony a köztéren lévő, „gazdátlan” fákat egy-egy élelmesebb, a diógyűjtésből pénzt szerző család is óv. Sokan szednék a megérett gyümölcsöt, ugyanis a dióbél meglehetősen jól fizet. Egy nap alatt egy család annyi diót szedhet, illetve tisztíthat meg, amit 15-20 ezer forintért is kiárulhat.

Zöld FöldO. Horváth György2016. 11. 10. csütörtök2016. 11. 10.

Kép: Heves Dió termelés szüret gyümölcs mezőgazdaság ipar termelés gyümölcsfa ősz munka 2015 10 07 Fotó: Kállai Márton

Tízezrek az avarban - Elmúlt az az idő, amikor a diónak nem akadt ellensége
Heves Dió termelés szüret gyümölcs mezőgazdaság ipar termelés gyümölcsfa ősz munka 2015 10 07 Fotó: Kállai Márton

Manapság egy kiló tavalyi, tehát már száraz dió ára eléri a 2,5-3 ezer forintot. Az idei frissen tisztított, de még nagy nedvességtartalmú termés ára 2000 forint körül mozog. (Az előbbiekből is látszik: érdemes a háziasszonynak odafigyelni, mennyiért milyen termést vásárol.)

Régen a dió minden udvarban megtalálható volt, csak el kellett ültetni – ha nem éppen magától nőtt, a varjak elhullajtotta magból – és kész. Nem kellett gondozni, azt tartották róla, nincs betegsége, kártevője. Sőt nyáron aláhúzódva szúnyogmentes övezetet adott a koronája. Ezért helyezték a nyúlketrecet is a diófa alá, mert távol tartotta a nyulak veszélyes vírusát terjesztő vérszívókat.

Nos, ez az idő elmúlt, mára már a diónak számos – sok új – kártevője és kórokozója ismert. Az egyik legközönségesebb a xanthomonas baktérium. A leveleket betegíti meg, és még zölden – érés előtt – megrothasztja, megbarnítja, szinte a termésre égeti/aszalja a zöld burkot. Az ilyen dió sokszor a fán marad, nem hull le. Most ilyen fát sokat látni, mert esős volt a nyár, ami kedvezett e betegségnek. Ha már lehullt a levél, most lemosózzunk rezes szerekkel (nyáron érdemes a fát hasonló okokból permetezni). Sok olyan diót is láthatunk országszerte, melyek levelein apróbb buborcsok, kidudorodások vannak. Ezt egy atka okozza, de más bajt szerencsére nem nagyon csinál.

Terjed viszont egy új jövevény, a dióburoklégy (Rhagoletis completa). Amerikában honos, az 1980-as években hurcolták be Európába, s Olaszországból, Franciaországból Svájcon át megérkezett Dél-Németországba.

Az itthon jól ismert cseresznyeléggyel rokon, annál kicsit nagyobb. Évenként egy nemzedéke van, egy nőstény akár 400 tojást is rakhat(!), általában csoportosan helyezi el őket, átlagosan 15-öt egy termésre.

A lárvák a külső burok húsából táplálkoznak, majd a talajra vetik magukat, ahol bebábozódnak. A burok megpuhul, nedves, ragacsos lesz, s elfeketedik. Maga a dió nem sérül, de a burok károsodása miatt kisebb lehet, s a bél is zsugorodhat.

Ezek is érdekelhetnek