Útszélről a konyhába

Értékes és ízletes salátaként kínálkozik a téli időszakban a cikória. Ásványi sókban (mészben és foszforban) gazdag, karotintartalma pedig nem sokkal kevesebb a sárgarépáénál.

Zöld FöldValló László2016. 11. 24. csütörtök2016. 11. 24.
Útszélről a konyhába

Fogyasztása kedvezően hat az emésztésre, szedés után hűvös térben hetekig is jól tárolható. Előnyös tulajdonságai ellenére nem nagyon keressük (igaz, nem is tartozik az olcsó zöldségek közé), pedig sokoldalúan élhetnénk vele. A zsenge hajtásokat elkészíthetjük sajttal, sonkával, de hagymával, szalonnával, füstölt hallal együtt is kiváló. Kellemes formája a majonézes cikóriasaláta. Kicsiben magunk is megtermelhetjük akár az előszobában is.

Őse a mezei katáng, e szép, kék virágú útszéli gyom, ami gyakran még a kertekben is felüti a fejét. Egyik (nemesített) változata a gyökércikória, amelynek vastag kérgű, felaprított, megpirított gyökereiből pótkávé készül. A másik a leveléért, illetve hajtásáért termesztett salátacikória, amit már a régi rómaiak is ismertek.

Évelő, úgynevezett gyökgumós növény, salátának csak az első évben alkalmas. Hőigényes, közepes tápanyag-ellátottság mellett és akár öntözés nélkül is termeszthető. De igen macerás, ezért a házi kerti termesztése nem jellemző. Üzemi felületű hajtatása azonban kifizetődő lehet, például a hőigényes paprika és paradicsom hajtatása előtt, ugyanis a cikória a gyengén fűtött növényházakban is jól fejlődik. És ha itthon nem is nagyon keresik, az exportlehetőségei jók.

Ha próbaképpen kis tételű hajtatására vállalkozunk, a salátacikória magját május-júniusban vessük el 30 centis távolságra, majd az 5-10 centis palántákat ritkítsuk ki 10 centire.

A fejlődő állományt tartsuk gyommentesen, a kifejlett növényeket késő ősszel szedjük fel, a lombjukat vágjuk vissza 2 centis csonkra, a gyökereket pedig sötét helyen, nyirkos homokba fektetve tároljuk.

A hajtatásra november végétől február végéig keríthetünk sort. Ehhez a gyökereket (legjobbak a 3-4 centi átmérőjűek) állítsuk műanyag edénybe úgy, hogy felső, legvastagabb részük ne legyen magasabban az edény szélénél. A gyökerek közötti hézagot töltsük ki földdel és tömörítsük. (Egy 10 literes műanyag vödörbe 8-10 ilyen gyökér fér.) Az edényt vigyük meleg, 18–22 fokos helyiségbe, a tetejére borítsunk és rögzítsünk fekete műanyag fóliát (mert ha fény éri a hajtásokat, nem fogyaszthatók). Két-három hét után megjelennek a fehér-sárgásfehér hajtáskezdemények, amiket éles késsel vágjunk le a gyökerekről, lehetőleg úgy, hogy ne essenek széjjel.

Ezek is érdekelhetnek