Ne műveljük kertjeinket?

Művelés alól kivett területté lehetett idén nyilvánítani a zártkerteket. Mint arról lapunkban is beszámoltunk, az intézkedés megérte a fáradságot: mivel eredetileg mezőgazdasági termelő funkciót láttak el a zártkertek, ahova mindössze a terület három százalékánál nem nagyobb ingatlant lehetett építeni (fontos, hogy az építmény nem lehetett lakóingatlan).

Zöld FöldMunkatársunktól2016. 12. 01. csütörtök2016. 12. 01.

Kép: Kíváncsi kert budaörs konyhakert luxus éttermek számára termelés vetemény palánta mezőgazdaság Dóra Melinda Tünde vállalkozása termelés zöldség biogazdaság 2015 03 26 Fotó: Kállai Márton

Ne műveljük kertjeinket?
Kíváncsi kert budaörs konyhakert luxus éttermek számára termelés vetemény palánta mezőgazdaság Dóra Melinda Tünde vállalkozása termelés zöldség biogazdaság 2015 03 26 Fotó: Kállai Márton

Ezek a területek azonban inkább üdülőként „szolgálták” tulajdonosaikat, telkét nem mindenki használta mezőgazdasági területként, kevesen művelték meg.

Az elmúlt években egyre több kert kapott zártkerti besorolást, például különböző gyümölcsös ültetvények, elhagyatott területek. Idén év elején lehetővé tette a törvény, hogy a tulajdonos kérvényezze, minősítsék át zártkertjét, hogy immár művelés alól kivett terület legyen.

Elvileg ezt 2016. év végéig tehették meg, ám mivel hatalmas az érdeklődés a tulajdonosok részéről, egy most benyújtott törvényjavaslat szerint 2017-ben is lehetőségük lesz a zártkertek átnevezésének kérvényezésére.

Ezek is érdekelhetnek