Gyógyító festékbomba

Nagy divatját éljük a gyümölcsteáknak, melyek által nemcsak változatosabb, de egészségesebb is a teakultúránk. Ezért is válik egyre ismertebbé a fekete berkenye vagy arónia (latin nevéből, az Aronia melanocarpa névből eredeztetve).

Zöld FöldValló László2017. 01. 11. szerda2017. 01. 11.
Gyógyító festékbomba

Szárított (aszalt) formában, a gyümölcsteákban mint színt és zamatot adó összetevővel gyakran találkozunk vele. De tiszta aszalványa is kapható, amiből például önálló tea készíthető. Ezen túlmenően az élelmiszeripar is szívesen hasznosítja, hiszen gyümölcshéja különösen nagy mennyiségben tartalmaz festékanyagot (háromszor annyit, mint a fekete ribiszke), a feldolgozott terméknek szép rubinszínt kölcsönöz.

A gyümölcsből kellemes zamatú dzsem, ivólé, valamint bor és likőr is készíthető. Értékes és gazdag beltartalmú, többek között vitaminokat, szerves savakat, mikroelemeket, cukrot, pektint tartalmaz. Nagy értéke a benne lévő rutin (amit tévesen P-vitaminnak is neveznek), ami a C-vitaminnal együtt fordul elő és annak érvényesülését segíti a szervezetben. A rutin erősíti a hajszálereket, csökkenti a vérzékenységet, jótékonyan hat a koleszterinre, ezzel pedig a szívbetegségek kockázatát mérsékli.