Hódít a svéd lila

Magyarországon a lila burgonyát általában a drágább éttermekben kínálják. Nem csak látványában érdekes, gesztenyés, mogyorós ízvilágú fajtái gasztronómiai szempontból is izgalmasak. Itthon termesztett változatainak fő forgalmazója Hankó László, aki színházak műszaki vezetőjéből lett a lila burgonya szakértője.

Zöld FöldSZ. Á.2017. 01. 26. csütörtök2017. 01. 26.
Hódít a svéd lila

Maga is termeszti, forgalmazza, árulja termékeit. Anyagi megfontolásból cserélte fel a kulisszák csendesebb világát a piaci nyüzsgésre. A különleges zöldségeket, elsőként is a színes krumplikat hét-nyolc éve kertészmérnök ismerőse ajánlotta a figyelmébe. Nyugat-Európában akkoriban kezdődött a főként Peruból származó lila burgonyák divatja. A modern fehér, sárga húsú fajták terméshozama egy hektáron harminc-negyven tonna, míg a színes gumóké ennek legfeljebb harmada-negyede.

Az európaiak érdeklődését a lila krumplik színét meghatározó magas – szabad gyököket lekötő – antioxidáns- tartalom keltette fel. Ez a szóbeszédek szerint – a céklához hasonlóan – képes súlyos betegségeket is blokkolni. Bár a tudomány szerint a gyógyhatása máig kérdéses, a színes burgonyák különleges ízük miatt a gazdag országokban is csemegének számítanak. Egyes nemesített fajták neve is erre utal: svájci kék, svéd lila.

Nálunk három-négy éve ugrott meg iránta a kereslet, amely mára csökkenőben van. Egyrészt, mert a tudomány tényei talán mégis erősebbek a szóbeszédeknél. Másrészt hiába jó az íze, ha a Magyarországon, Erdélyben termesztett fajták kilójához is hétszáz forint körül lehet hozzájutni. Hollandiából dupla áron importáljuk, míg a csomagküldő szolgálatok ennél is drágábban kínálnak egy-egy különlegesebb változatot. Hankó László mégis úgy tapasztalja: a lila gumók a keresleti apály idején képesek újabb híveket toborozni. Mert aki kóstolja, az könnyen rákap. Héjában ajánlott készíteni, úgy őrzi meg legjobban a színét, értékes beltartalmát.

Ezek is érdekelhetnek