Veszélyben a beporzók

Atermények háromnegyedének léte és mintegy másfél milliárd munkahely függ a világon a beporzó állatoktól. Ezért ha nem állítják meg a méhek és lepkék számának csökkenését, az óriási veszélyt jelenthet az emberi jólétre – figyelmeztetnek közleményükben a brit Readingi Egyetem tudósai.

Zöld FöldMunkatársunktól2017. 01. 02. hétfő2017. 01. 02.
Veszélyben a beporzók

A szakértők globális felmérésben vettek részt, melynek eredményei szerint a beporzó állatok közvetlenül felelősek a fontos terménytípusok háromnegyedének fejlődéséért. Ez különösen a világ szegényebb, vidéki közösségei – vagyis a főként a mezőgazdaságból élők hetven százaléka – számára rendkívül fontos. A mezőgazdaságban csaknem 1,5 milliárd embert alkalmaznak, ami a világgazdaság aktív munkaerejének mintegy harmada.

Az állatok által beporzott növények döntő jelentőségűek az emberek kiegyensúlyozott táplálkozása szempontjából, mivel olyan lényeges összetevőket tartalmaznak, mint az A- és C-vitamin, a kalcium, a fluorid és a folsav.

A beporzásban részt vevő állatok nagyrészt méhek, lepkék, pillangók, darazsak és bogarak, de bizonyos növények esetében madarak, denevérek és gyíkok végzik e feladatot, egyes esetekben pedig a szél viszi a virágport. Ám csaknem minden ötödik gerinces beporzót – többségük madár és denevér – a kihalás veszélye fenyegeti. A méhfajok és a pillangók mintegy 9-9 százalékát sorolják a veszélyeztetett állatok közé.

A helyzet megoldásában segíthet, ha a kártevők ellen kémiai anyagok helyett a természetes ellenségeiket és ragadozókat alkalmaznak, a termőterületek közé virágokat ültetnek, a mezőgazdasági terményeket és a virágzó növényeket rotálva végzik a termelést, megőrzik a beporzó közösségeknek otthont adó eredeti, honos növényzetet.

Ezek is érdekelhetnek