Ismeretlen jótevő - Több mint meglepő, mi mindenre jó

Több mint meglepő, mennyi értékes sajátosságot tulajdonítanak a görögszénának (vagy lepkeszegnek), ennek az egyszerű küllemű, 20–60 centire növő, egyéves növénynek.

Zöld FöldValló László2017. 02. 09. csütörtök2017. 02. 09.
Ismeretlen jótevő - Több mint meglepő, mi mindenre jó


A kemény magok erősen illatosak (a kumarin nevű alkaloidától), keserű, összehúzó hatású ízük az ánizsra emlékeztet. A sokféle értékes alkaloida mellett kalciumot, magnéziumot, foszfort és a nálunk kiemelten fontos szelént is tartalmaz. A görögszéna magja gátolja a koleszterin felszívódását, csökkenti a vércukorszintet.

Étvágygerjesztő, emellett a krónikus gyomor- és bélhurut, valamint gyomorfekély orvoslásában is eredményesen használható, továbbá segíti a szoptatós kismamák tejelválasztását. Indiában és a Közel-Keleten fűszerként is népszerű. A legtöbb curryben megtalálható, vele összeillő, együtt fogyasztható fűszerek: a fahéj, a koriander, a mustármag és a fokhagyma.

Alighanem igazuk van azoknak, akik a görögszéna hazai népszerűsítésére törekszenek, minthogy nálunk még alig-alig ismert. Pedig itthon is megél, tavaszi magvetéssel a legrosszabb talajok kivételével úgyszólván mindenütt termeszthető.
 

Ezek is érdekelhetnek