Kertésznaptár: Ollóval trágyázni?

KERTÉSZNAPTÁR (febr. 24.–márc. 2.)

Zöld FöldValló László2017. 02. 24. péntek2017. 02. 24.
Kertésznaptár: Ollóval trágyázni?

- Régi igazság, hogy metszőollóval nem lehet trágyázni.
Ez az elsőre abszurdnak tetsző megállapítás arra a fontos tényre utal, hogy mielőtt megmetsszük a fáinkat, alaposan trágyázzuk meg, mert elvárható növedéket csak akkor kapunk. Ez különösen áll a fiatal, még alakítás alatt álló fák metszésére, amelyeket általában erősen vissza kell vágnunk, hogy kívánatos formájú és erős vázágrendszerű koronát nevelhessünk ki az évek során. Itt válik nagy jelentőségűvé az alap- vagy indító trágyázás (az ültetőgödör feltöltése szerves és műtrágyával), illetve a következő évek trágyázása, mert tápanyaghiányos körülmények között csak gyönge (csökött) vesszőnövekedésre számíthatunk az erősen visszavágott koronarészen.


- A legáltalánosabb ágcsoportos sudaras koronaforma kineveléséhez az első metszéskor nagyon egyszerű a dolgunk abban az esetben, ha suhángot (elágazás nélküli oltványt) ültettünk: visszavágjuk a leendő törzsmagasság fölött négy-öt rüggyel. E rügyekből hajtások, illetve vesszők törnek majd elő, és a csemete őszre koronás oltvánnyá fejlődik.
Ha koronás oltványt telepítettünk, legelőször távolítsuk el a törzsről a kívánt törzsmagasság alatt képződött vesszőket. A megmaradó oldalvesszőkből négy fejlettet válasszunk ki, lehetőleg egymástól azonos távolságra a koronakerületen, a többit pedig tőből távolítsuk el. A kiválasztott oldalvesszőket 4-6 rügyre vágjuk vissza úgy, hogy legfelső (végálló) rügyeik kifelé és fölfelé (fontos, hogy ne a korona belseje felé) nézzenek. Legvégül a sudárvesszőt vágjuk vissza annyira, hogy 20-30 centiméterrel magasodjon a visszametszett oldalvesszők síkja fölé.