Táncoló pér - Hegyi folyók tüneményes sporthala

Védett nálunk, de például Szlovákiában – 27 centis méretkorlátozás mellett – horgászható a hegyi folyók tüneményes sporthala, a pér (vagy pénzes pér). Fehér, szálkamentes húsa a pisztrángéval vetekszik.

Zöld FöldValló László2017. 03. 16. csütörtök2017. 03. 16.
Táncoló pér - Hegyi folyók tüneményes sporthala

A szomszédos országok gyors folyású, kemény talajú, oxigéndús hegyi patakjai a legjellemzőbb előfordulási helye. A víz kisebb szennyezésére is érzékeny, hamar eltűnik onnan. Hazánkban olykor megjelenik a Dunában és a Tiszában, s ha ritkán is, de a Hernád és a Bódva felső folyásán szintén megfigyelhető.

A pér egyik legfőbb ismertetőjele a széles és magas, zászlószerű hátúszója.

Mivel kicsi a szája, így csak az apróbb vízi, illetve víz fölött repülő rovarok lehetnek a táplálékai. A hegyi patakok mentén barangoló természetjáróknak feledhetetlen élmény a pértánc, amikor a halak a víz fölött rajzó apró rovarokra – a vízből kiugrálva – csapatostul vetik rá magukat.

A pénzes pér március-április hónapban szaporodik: az ikrás az elöntött kavicszátonyon gödröt kapar, majd a megtermékenyített ikráit kaviccsal takarja be. Horgászni a pisztrángozáshoz hasonló módon lehet, jellemzően műlegyezéssel (minthogy a hegyi vizekben mindenütt csak a műcsalis horgászat engedélyezett). Ausztriában, Szlovákiában, Szerbiában és Romániában mesterségesen tenyésztik, érdemes lenne nálunk is szaporítani és patakjainkba, folyóinkba visszatelepíteni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek