Utolsó pillanatban - Aki még nem tette meg, ne hagyja ki!

AKI MÉG nem tette meg, a következő napokban permetezzen! A lemosózást nem szabad kihagyni, mert bizony számos tetűféle, atka, lepke, poloska, kabóca áttelelt.

Zöld FöldO. Horváth György2017. 03. 18. szombat2017. 03. 18.

Kép: Szabvad föld kert O Horváth György konyhakert tavaszi munkák termelés kertészet mezőgazdaság tavaszi lemosó permetezés 2017 03 02 Fotó: Kállai Márton

Utolsó pillanatban - Aki még nem tette meg, ne hagyja ki!
Szabvad föld kert O Horváth György konyhakert tavaszi munkák termelés kertészet mezőgazdaság tavaszi lemosó permetezés 2017 03 02 Fotó: Kállai Márton


Ha kimegyünk a kertbe, láthatjuk, hogy a meggyfák és egyes cseresznyék rügyei már kezdenek hízni, sőt az egres és a ribizli szinte kibontotta a rügyét. E gyümölcsfajtáknál a permetezéshez az utolsó pillanatokhoz értünk, míg a körte-, alma-, szilva-, barack- és diófélék még nem tartanak itt.

Hihetetlen adat látott napvilágot a minap: növényvédős szakemberek felmérése szerint az ország egyes tájain a pajzstetvek 80%-a nem pusztult el – Ráckevén a koronában maradt vértetűtelepek 40%-ban átvészelték a helyben mért –22 fokot is!

Ilyenkor csak egyet tehetünk: lelkiismeretesen védekezünk. Nem csak az ilyenkor alkalmazott réztartalmú szerekkel, hanem kénnel is. A lemosóanyagba feltétlenül tegyünk rovarok ellen ható olajtartalmú szert.

Olyan szert válasszunk, amelyben van rézszulfát, rézoxiklorid vagy rézhidroxid. Az utóbbiak előnye, hogy nyáron a zöld felületekre is permetezhetjük, mert nem perzsel annyira, mint a kékkő. Megjelentek olyan készítmények is, melyek már rézoxidot, illetve tribázikus rézszulfátot tartalmaznak. A kínált szerek egy része kombináció, vagyis kénhatóanyagot is tartalmaz, így a gombák olyan fajai ellen is hatnak, amire a réz nem.

Jó, ha valamilyen tapadásfokozót is használunk, így a szer több ideig marad az ágakon, jobban kifejti hatását.

Egyes készítmények mindhárom fontos hatóanyagféleséget tartalmazzák, de a gyártók kínálta termékek között vannak olyanok is, amelyek réz+olaj, kén+olaj, réz+ kén+olaj és réz+kén összetételben kerülnek forgalomba. A kombinációk hátránya lehet, hogy mivel adott arányban tartalmazzák a hatóanyagot, ezzel meghatározzák a kertész mozgásterét.
 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek