Gomba a lisztben

Tizenkilenc, a boltokban kapható és egyre népszerűbb teljes kiőrlésű búza-, tönkölybúza- és rozsliszt mikotoxintartalmát vizsgáltatta meg a Tudatos Vásárlók Egyesülete. A tételek kétharmada ellenőrzött ökológiai gazdaságból származott. A termékek ára széles skálán mozgott (199–1089 Ft/kg), az ár és a szennyezettség között nem találtak összefüggést.

Zöld FöldO. Horváth György2017. 04. 23. vasárnap2017. 04. 23.
Gomba a lisztben

A gabonafélék esetén leginkább a mikotoxinok jelenléte okozhat problémát; így ezek koncentrációját elemeztették az akkreditált laboratóriumban.

Jó hír, hogy egyik termékben sem találtak T-2, illetve HT-2 toxint. DON-mérget két eset kivételével mindegyik termékből kimutattak, de egyikben sem érte el a határérték felét. A legtöbb pontot két ökotermék kapta, amelyekből egyik mikotoxint sem lehetett kimutatni.

A 19 vizsgált lisztből 13 származott biogazdálkodásból. Nem volt kimutatható különbség a bio-, illetve a hagyományosan termelt lisztek között a DON-toxin koncentrációjában. A búza- (8), tönkölybúza- (7) és rozsliszteknél (4) is találtak magasabb és alacsonyabb toxintartalmú terméket.