Az őse gazként nő még ma is - Mifelénk ez a balkonok paradicsoma

Eredeti termőhelyén, Dél-Amerikában még ma is gazként tenyészik a koktélparadicsom őse: a fürtös, ribiszkebogyónyi méretű vadparadicsom. Ebből született meg – a nemes paradicsomfajtákkal való keresztezés útján – a koktélparadicsom (vagy cseresznyeparadicsom), ami az ősi változatnál nagyobb (cseresznye vagy szilva méretű) és édesebb gyümölcsöket terem.

Zöld FöldValló László2017. 06. 21. szerda2017. 06. 21.
Az őse  gazként nő még ma is - Mifelénk ez a balkonok paradicsoma


Az idők során különleges fajtákkal is gazdagodott; napjainkban már ismert sárga, zebracsíkos, szilva, illetve körte alakú változat is. Közös vonásuk azonban, hogy táplálkozási értékük a hagyományos paradicsomfajtákhoz hasonló – melyek között a keringést serkentő, vér- és vesetisztító, gyulladáscsökkentő és érelmeszesedést gátló hatás a legfontosabb. Emellett a reumás megbetegedésekben, a köszvényben szenvedők természetes gyógyszere.

A koktélparadicsom melegigényes zöldségféle, májustól az őszi fagyok beköszöntéig nálunk is biztonságosan termeszthető. Magról vagy palántáról szaporíthatjuk (a jövő évi vetéshez magokat az érett bogyókból is nyerhetünk).

Palántáját még most is kiültethetjük a kertbe, a balkonládába, nagy virágcserépbe, napsütéses helyre és általános virágföldbe. A tő mellé szúrjunk egy karót, ahhoz rögzítsük laza, nyolcas kötéssel a szárat. Mint a paradicsom, a koktélváltozat is vízigényes, rendszeres öntözést kíván, ha kényeztetni akarjuk, kéthetente valamilyen komplex műtrágya oldatával is meglocsolhatjuk.

A szüret ideje akkor jön el, ha a bogyók egyöntetűen beszíneződtek (bepirosodtak), felületük fényes, állaguk pedig félkemény. A koktélparadicsom saláták, köretek szemre való (díszítő), ízletes kiegészítője. Az is nagy előnye, hogy nem kell gerezdekre vágni, egészben fogyaszthatjuk. 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek