Gombára, magyar!

Zöldség- és gyümölcsfogyasztást ösztönző kampányt szervez az agrárkamara. Elsőként júniusban, ekkor a csiperkét és a laskát népszerűsítik. Győrffy Balázs, a kamara elnöke elmondta: Magyarországon az átlagos gombafogyasztás alacsony, 1,0–1,5 kilogramm évente (csak a termesztett gombáról beszélünk), ezt szeretnék 3 kilóra emelni, a népszerűsítésbe bevonva az áruházláncokat.

Zöld FöldKirály Farkas2017. 06. 22. csütörtök2017. 06. 22.

Kép: Csiperke gomba termesztö pince zöldség gombaszedök napszámosok munkások 2011.09.05. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Gombára, magyar!
Csiperke gomba termesztö pince zöldség gombaszedök napszámosok munkások 2011.09.05. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter


Friss gombából szinte kizárólag belföldi termesztésűt veszünk, behozatalunk elenyésző, 1-2 ezer tonna. A hazai gombatermelés 2015 óta már ismét 30 ezer tonna évente. (A 2000-es évek elején 30-35 ezer tonnát tett ki, azonban 2008-2009-re 18 ezer tonnával elérte a mélypontot. Onnan viszont lassan, de biztosan ismét emelkedett, manapság az ágazat mintegy 4500 embert foglalkoztat.)

A Magyarországon megtermelt gomba kilenctizede csiperke, 7-8 százaléka laska, a fennmaradó két-három százalékot olyan gombák teszik ki, mint a shiitake, az ördögszekér-laskagomba, a tőkegomba, valamint bizonyos gyógygombák (pecsétviaszgomba, süngomba). Keresettek a kiváló magyar gombák a külpiacokon is: a hazánkban megtermelt mennyiség jelentős részét, mintegy 60 százalékát külföldre adják el a termelők. A kamara – a tavalyihoz hasonlóképpen – a dinnye és az alma fogyasztását is promóciós kampánnyal ösztönzi, s újként társul majd egy nyúlhúst reklámozó akció is – amit áruházi kóstoltatásokkal szeretnének kiegészíteni.

A dinnye kampányát júliusban, az almáét pedig október elején fogják lefolytatni – igazodva a magyar termékek piaci megjelenéséhez.