Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Bogyóslevélnek is nevezhetnénk az eperspenótot (vagy eperparéjt, eperlibatopot), ezt az újdonságként terjedő egynyári növényt, amelynek érdekessége, hogy spenótszerű levelei és vöröses, bogyószerű termései egyaránt ehetők.
Kép: , Image: 12354906, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy, Fotó: Profimedia
Ám kicsit utánajárva ezúttal is kiderül: nincs új a nap alatt, hiszen az eperspenót (Chenopodium capitatum) ismert volt már évszázadokkal ezelőtt is, például a kolostorkertekben. De ahogyan akkor is, alighanem ma is csak a szűkebb körű ismertségig jut el, nem válik általánosan termesztetté. Ennek ellenére érdemes hírt adni róla, egy kis cikk erejéig legalább, hiszen még dísznövényként is helyet kaphat a kertben, és bizonyos, hogy a meglepetés erejével fog hatni a kert vendégei számára. Az eperspenót kicsi, alig egycentis átmérőjű bogyói a fán termő eper ízére hasonlítanak, szimplán édesek. (Egy-egy növényen 20-30 termés fejlődik.) A levelek íze sem karakteres; salátaként is fogyaszthatók, de – spenót módjára – főzelék is készíthető belőlük. Az eddigi tapasztalatok szerint magját márciusban kell elvetni a palántaneveléshez, vagy április végén, május elején állandó helyére, kifejezetten napos kertrészbe. Kártevők, kórokozók ez idő szerint (még) nem ismerik.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu