Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Már a régiek is tudták, hogy a zöld dióból nemcsak remek befőtt, lekvár, pálinka és likőr készíthető, hanem a házi patikában is jó hasznát vehetjük. A diófa fiatal termése addig fogyasztható, amíg nem fejleszti ki a csonthéját, vagyis belül még puha. Erről úgy győződhetünk meg, hogy megszúrjuk egy késsel, s amennyiben könnyen átszalad rajta, szüretelhető a termés.
Kép: zöld dió befőtt dunsztos üveg szegfűszeg savanyúság befőzés 2009 06 05 Fotó: Kállai Márton
A néphit szerint a zöld diót a virágzástól számított 40. napon kezdhetjük szedni, de úgy tartják, hogy a legjobb június 24-e, Szent Iván-éj előtt. Ezután elkezdődik a csonthéjasodás folyamata.
A zöld dió még a diófélékre érzékenyeknek sem okoz allergiás tüneteket.
Jelentős a C-vitamin-, vas- és tannintartalma. Kitűnő immunerősítő, gyomor-, máj- és vértisztító, gyomorerősítő, az emésztésben pedig fertőtlenítő hatású. Csersavtartalmának köszönhető összehúzó hatását hasmenés ellen, torokgyulladás esetén a duzzadt nyálkahártyák gyógyítására használják. Főzetét fürdő, lemosás és borogatás formájában alkalmazzák bőrkiütés, szemgyulladás ellen. Magas vastartalma miatt bevált a vashiányos állapotok megelőzésére. A héjából kinyert festék kelme- és hajfestésre alkalmas. (Érdemes kesztyűs kézzel bánni vele, esetleg víz alatt vágni, aprítani, máskülönben csúnyán megfogja, elszínezi a kezünket.)
Az orosz népi gyógyászatban féregűzőként is ismerik: négy kávéskanál darált zöld diót elkevernek egy pohár enyhén sós, forró vízben, fél órát állni hagyják, majd leszűrve megisszák.
A dióesszenciához körülbelül 20 darab négybe vágott zöld dióval töltsünk meg egy széles szájú üveget, öntsük le egy liter gabonapálinkával úgy, hogy 2-3 ujjnyira ellepje a diót.
Az üveget jól lezárva 2-4 hétig tartsuk a napon, illetve meleg helyen. Ezután szűrjük le és töltsük palackokba. Szükség szerint egy-egy kávéskanállal fogyaszthatunk belőle.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu