Csilla, a muskotályos

Újdonságszámba menő csemegeszőlő-fajtáink egyike a most érő Csilla, amely öt éve kapott állami elismerést. Nemcsak hogy igen nagy (30 dekás) fürtű és gusztusos, borostyánsárga bogyójú, de még muskotályos is.

Zöld FöldValló László2017. 08. 22. kedd2017. 08. 22.
Csilla, a muskotályos

Az olvadékony bogyó héja vékony, húsa ropogós, íze harmonikus. Tőkéje erőteljesen nő, hónaljhajtásokat alig fejleszt. Mivel rügyei termékenyek és virágai is jól termékenyülnek, megbízhatóan és bőven terem, ha tőkéit fagymentes helyre telepítettük. Fagytól védett viszonyok között lugas is nevelhető belőle, de mivel erős növekedésű és dús lombozatú, az átlagosnál nagyobb tenyészterületre, 3 x 1,2 méterre telepítsük.

Víz- és tápanyagigényes fajta, rövid és hosszú csapos metszést, a tenyészidőben gondos zöldmunkát igényel. Fürtje könnyen szüretelhető, jól csomagolható és szállítható.

Napjainkban számos csemegeszőlő nagy fürtökkel és termetes bogyókkal igézi meg a vásárlót. Ám ez a fajtatulajdonság a gyakorlatban csak akkor érvényesül, ha a szőlő a kívánatos tápanyag- és vízellátásban, növényvédelemben részesül, illetve, ha nem terheljük túl a tőkét. Ha ugyanis túl sok fürtöt nevel (ami általánosan jellemző), akkor a lehetségesnél kisebb méretű fürtök-bogyók fejlődnek rajta, ráadásul egyenetlen méretben. Ezért ritkítani kell a termést, azaz hajtásonként csak egy fürtöt szabad meghagyni. Nem könnyű ezt (lelkileg) véghezvinni, de a szép, nagy, piacos fürt kárpótol a nemszeretem beavatkozásért.
 

Ezek is érdekelhetnek