Legkoraibb szüret a miénk

Ebben az évben is a Balaton déli partján kezdődött meg a szüret, néhány nappal a megszokottnál is korábban. Ordacsehiben már augusztus első napjaiban leszedték a legkoraibb érésű Csabagyöngyét 53 hektáron, ez pedig nemcsak hazánk és Európa, hanem az egész északi félteke első szürete.

Zöld FöldFónai Imre2017. 08. 14. hétfő2017. 08. 14.

Kép: Keszthely, 2017. augusztus 2. Csabagyöngye szőlőt préselnek a Zalai Borcégér - Keszthelyi Borünnepen 2017. augusztus 2-án. MTI Fotó: Varga György, Fotó: Varga György

Legkoraibb szüret a miénk
Keszthely, 2017. augusztus 2. Csabagyöngye szőlőt préselnek a Zalai Borcégér - Keszthelyi Borünnepen 2017. augusztus 2-án. MTI Fotó: Varga György
Fotó: Varga György


A helyi Balaton Agrár Zrt. termőterületén a badacsonyi Varga Pincészet teljes mértékben gépesített módszerrel szüretelt, s a szakemberek elégedettek a terméssel.

A Csabagyöngye hungarikum, a világ legrövidebb vegetációs idejű szőlőfajtája, ezért adatott meg nekünk, magyaroknak a kontinens első szürete és primőr bora. Vargáék ebből a szőlőből 2001 óta készítik Európa első újborát, amit már a hónap végén palackoznak, s szeptember elején az üzletekbe kerül. A szüret az Irsai Olivérrel folytatódott a Balaton közeli termőterületen.
 

Ezek is érdekelhetnek