Papírt kap a tinóru

A Földművelésügyi Minisztérium rendeletmódosítási szándéka szerint a jövőben a gombászok a vadon termett és begyűjtött gombát csak akkor adhatják el, ha azt egy szakértő előzőleg megvizsgálta, majd erről gombaminősítési igazolást állít ki.

Zöld FöldO. Horváth György2017. 08. 24. csütörtök2017. 08. 24.

Kép: kirándulók turista gombászás gomba erdő fa kosár 2008 10 03 Fotó: Kállai Márton

Papírt kap a tinóru
kirándulók turista gombászás gomba erdő fa kosár 2008 10 03 Fotó: Kállai Márton

Ezt az adott gombatétel értékesítési folyamata során meg kell őrizni és fel kell tudni mutatni. Például a piacon kínált vargányáról, rókagombáról a kofának igazolnia kell, hogy ki, mikor, hol gyűjtötte. Mindez vonatkozik az éttermeknek eladott erdei gombákra is.

Emellett a tételekhez felhasználási ajánlást is kötelező mellékelni: ha például valaki géva- vagy tuskógombát előrecsomagoltan árul, azon a vevő számára jól láthatóan fel kell tüntetnie, hogy az áruja csak minimum 20 perc főzés után fogyasztható biztonsággal. Gombakeverék és feldolgozott gomba kizárólag csomagolva vihető a piacra.

A keverék megnevezésénél pedig csak akkor használható egyetlen fajta neve, ha az aránya meghaladja az ötven százalékot.

Egyes gombafajok esetében meghatározzák a kiszerelés módját is. Így például őzláb- vagy szegfűgombát csak a szára, a gévagombát a fásodott része nélkül lehet eladni, míg a pöfetegféle csupán addig maradhat a pulton, amíg a belseje hófehér, ami a frissesség, a fogyaszthatóság biztos jele.

Ezek is érdekelhetnek