Új repülőtér-óriás születik Magyarországon: a régió legnagyobbja lesz
vg.hu
A Földművelésügyi Minisztérium rendeletmódosítási szándéka szerint a jövőben a gombászok a vadon termett és begyűjtött gombát csak akkor adhatják el, ha azt egy szakértő előzőleg megvizsgálta, majd erről gombaminősítési igazolást állít ki.
Kép: kirándulók turista gombászás gomba erdő fa kosár 2008 10 03 Fotó: Kállai Márton
Ezt az adott gombatétel értékesítési folyamata során meg kell őrizni és fel kell tudni mutatni. Például a piacon kínált vargányáról, rókagombáról a kofának igazolnia kell, hogy ki, mikor, hol gyűjtötte. Mindez vonatkozik az éttermeknek eladott erdei gombákra is.
Emellett a tételekhez felhasználási ajánlást is kötelező mellékelni: ha például valaki géva- vagy tuskógombát előrecsomagoltan árul, azon a vevő számára jól láthatóan fel kell tüntetnie, hogy az áruja csak minimum 20 perc főzés után fogyasztható biztonsággal. Gombakeverék és feldolgozott gomba kizárólag csomagolva vihető a piacra.
A keverék megnevezésénél pedig csak akkor használható egyetlen fajta neve, ha az aránya meghaladja az ötven százalékot.
Egyes gombafajok esetében meghatározzák a kiszerelés módját is. Így például őzláb- vagy szegfűgombát csak a szára, a gévagombát a fásodott része nélkül lehet eladni, míg a pöfetegféle csupán addig maradhat a pulton, amíg a belseje hófehér, ami a frissesség, a fogyaszthatóság biztos jele.
vg.hu
metropol.hu
travelo.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
nemzetisport.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu