Kertésznaptár: Szüretre föl!

KERTÉSZNAPTÁR (szept. 8–14.)

Zöld FöldValló László2017. 09. 09. szombat2017. 09. 09.
Kertésznaptár: Szüretre föl!


- Mivel nem utóérő, csakis éretten szüreteljük a csemege- és borszőlőt.
(Sajnos minden szezonban megesik, hogy termesztők és kereskedők éretlenül viszik a piacra, csalódást okozva a vevőknek.)
Teljes érésben a szőlő cukortartalma már nem nő tovább, a sava pedig lecsökkent, de még nem olyan mértékben, hogy az lerontaná a bor minőségét. A muskotályos, illetve általában az illatos bort adó szőlőfajták héjában a teljes érést megelőző napokban a legtöbb a bor karakterét meghatározó illat- és zamatanyag, betakarításukat ekkorra időzítsük. Ha nagyobb mennyiségben szüretelünk borszőlőt, tanácsos az ideális időpontot próbaszürettel megállapítani, mert így a legbiztosabb. Ennek során mintát veszünk az egyes fajtákból, s megmérjük azok cukorfokát. Ha eszerint megállt a cukortartalom növekedése, kezdhetjük a szüretet. Fontos, hogy a szőlőt mindig szárazon szedjük. A kocsányánál fogva ollóval válasszuk le az egyes fürtöket, a bogyókhoz lehetőleg ne érjünk. Legjobb, ha külön gyűjtjük a fehér- és a kékszőlőket, s külön is dolgozzuk fel. A leszedett szőlőt mielőbb, lehetőleg még aznap préseljük ki, hogy üde, szép színű, zamatos borunk legyen. Egyúttal készítsük elő a pincét, présházat is. Tanácsos a falakat újrafesteni (meszelni), a légteret kénezéssel fertőtleníteni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek