Még egyszer, utoljára

Végre jött egy kis fagy, ami az ország legtöbb részén elég is volt ahhoz, hogy gyümölcs- és díszfáink többségéről lepotyogjanak a levelek. Tehát jöhet a lemosópermetezés, a leghatásosabb növényvédelmi kezelések egyike.

Zöld FöldO. Horváth György2017. 11. 19. vasárnap2017. 11. 19.
Még egyszer, utoljára

De előtte azért akad még egy kis munkánk: mindenképpen gereblyézzük össze az avart. Két ok miatt érdemes ezt megtenni. Először is a saját magunk végzett komposztálás alkalmával a növényi részek bontását egy sor olyan baktérium és gomba végzi, amelyeket a lemosózáskor használt töményebb rezes és kénes szerek elpusztíthatnak, tehát lassabb és elégtelen lesz a folyamat. Másodsorban azt is vegyük figyelembe, hogy a lepermetezett lombot mi gyűjtjük be, és nekünk sem használ, ha mérgezett anyagot fogdosunk. De azért is érdemes lemosózás előtt összeszedni a lombot, mert a növényvédő szer a fák, bokrok alatti talajra hullhat, így az érintett területet is némiképp fertőtlenítjük, hiszen sok kórokozó éppen a talaj felső részében telel át például spóra alakban. Kedvez a mostani idő, mivel napközben akár 10 fok fölé is melegedhet. A szerek jól kifejthetik a hatásukat, mivel a szakértők szerint ugyanis 5 fok alatt már kevésbé célszerű a felhasználásuk.

Ismételten hangsúlyozzuk: olyan permetszert keverjünk, amelyben egyszerre található meg a réz, a kén és valamilyen olajos összetevő. A réz a gombák és bizonyos baktériumok ellen, a kén egyes gombákra, az olaj pedig az áttelelő rovarokra, a petéikre, lárváikra, bábjaikra hat.

Az őszi lemosózással a következő évben legalább két permetezés megspórolható, s ha ezt egy tavaszival is kiegészítjük, akkor akár újabb két-három kezelést tudunk kiváltani. Ez egyben nemcsak a pénztárcánkat, az izmainkat és az időnket kíméli, hanem a hozam is biztonságosabb lehet: kevesebb méreganyaggal szennyezzük fáink, bokraink termését.
 

Ezek is érdekelhetnek