Pálinkában is nyerő

Mivel sok csersavat tartalmaz, éretten is igen fanyar ízű a birs, ami egyben gyógyhatásának egyik eleme. Az érett gyümölcs nyers leve serkenti az emésztést, oldja a gyomorgörcsöt, enyhíti a gyomorpanaszokat.

Zöld FöldValló László2017. 11. 07. kedd2017. 11. 07.

Kép: France, Provence, Var, quinces., Fotó: J-Charles Gérard

Pálinkában is nyerő
France, Provence, Var, quinces.
Fotó: J-Charles Gérard

Fogyasztása kedvező a koleszterinszintre, a benne lévő jelentős mennyiségű kálium és magnézium jó hatású a vérnyomásra és a szívműködésre, nagy pektintartalma révén pedig képes enyhíteni a köszvény és a reuma tüneteit. Az almánál több vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, különösen gazdag A-, P- és B-vitaminban. A kozmetikumokban bőrfrissítő és -nyugtató hatású. Hagyományos hasznosítása mellett (befőtt, dzsem, sajt, ivólé) egyre fontosabb pálinka-alapanyagként is.

A birs a kertben dísznövényként is megállja a helyét; feltűnő, szép virágaival, mutatós, sötétzöld, molyhos leveleivel, aranysárgára érő nagy gyümölcseivel szemrevaló látvány az egész tenyészidőben.

Meleg- és fényigényes (árnyékban alig terem), a téli fagyokra (a szőlőhöz hasonlóan) kényes. Meszes talajba nem való, tápanyagigénye az almáéhoz hasonló, de csak módjával kapjon nitrogént, különben húsbarnulás léphet fel a gyümölcsön.

Szárazságban feltétlenül öntözésre szorul, különben félő, hogy gyümölcse kicsi és kövecses lesz. Fontos tudni, hogy a birs termővesszőit nem szabad visszametszeni (mint az almáét), koronáját ritkítással tartsuk szellősen.

A hagyományos Bereczki, Konstantinápolyi és Leskováci fajták mellett terjedőben vannak az újak is. Köztük figyelemre méltó a német eredetű Cydora Robusta, aminek különleges értéke, hogy a birs legveszedelmesebb ellenségének, a tűzelhalásnak jól ellenáll. Az angol származású Reas Mammoth igen nagy, körte alakú gyümölcsével tűnik ki, illetve azzal, hogy rendszeresen és bőven terem.


MARKÁNS ÉS FIATALOS. Igazi ízkülönlegességgel szolgál a birsből főzött pálinka, nem véletlen, hogy e nedű alapanyagaként is egyre népszerűbb. A gyümölcsből készített párlatok közös jellemzője a harsány íz- és illatvilág, a finom fűszerek (szegfűszeg) és a könnyed citromillat elegye, némi muskotályos ízzel és a birsalmasajt zamatával vegyítve. Mindent összevetve markáns, egyedi és fiatalos pálinka készíthető a birsből

 

Ezek is érdekelhetnek