Fogfájás növény Acmella oleracea

Asteraceae családba tartózik. Nálunk teljesen ismeretlen növény, Brazíliából került néhány példánya Magyarországra ott jambu-nak hívják. Nálunk ugyan elfagy korán, de konténerben tartva megmenthető, ha magokat akarunk fogni. A trópusokon és a mediterrán vidékeken többfelé termesztik, dísznövényként is.

Zöld FöldGrosz Tamás2018. 06. 20. szerda2018. 06. 20.
Fogfájás növény Acmella oleracea

A magok kb 12 nap alatt csíráznak üvegházi körülmények között 20 fokon. Mivel fényre kell, így földet nem szabad rátenni, csak a földre szórt magot, tenyerünkkel megnyomkodni, a földbe. Nedvesen, de nem vizesen kell tartani, nem szabad megengedni, hogy a föld kiszáradjon! A hűvös nedves állapotot kerülni kell mert könnyen elrothadhat! Könnyű tápanyagban  gazdag földben kell ültetni, mert, igényli. Ha kap egy kevés árnyékot, akkor megmenekülünk a napi locsolástól. A délutáni nap mentes helyen kell tartani, ugyanis az erős nap, megégeti a leveleket! 

A virágfejek nagy mennyiségű fájdalomcsillapított tartalmaznak: Spilanthol néven. Szájüregi betegségek, láz, reumás problémák kezelésére használják. Gyógyító hatása többek között a: Impotencia, és merevedési zavarok, hidegrázás, mandula gyulladás, torokfájás, és ízületi gyulladás.  A virágfejet frissen, szárítva és porítva használják, a gyökerek és levelek is ajánlottak.

Ételek készítésénél, leveleit használják, salátáknál, vagy levesekbe, viszont csípős ízét, a főzés hatására elveszti! Thaiföldön kókusztejben, curry-ban használják, viszont ott a virágokat is bele teszik!  A virágrügynek füves íze van, amelyet erős bizsergő vagy zsibbadó érzés okoz, gyakran túlzott nyálazás követi, ugyanakkor hűsítő érzést érezni a torokban. Használják még teákban is. Összességébe „karrierjét” a fájós fogak, érzéstelenítésének köszönheti. 

Ezek is érdekelhetnek