Tiltsák be a vizet!

A TÉVÉSTÚDIÓKBAN szellemet űző táltosok és jövőbe látó jósok adják a kilincset egymásnak, szinte nincs újság horoszkóp nélkül, és Dunát lehetne rekeszteni a „rákgyógyító” csodaszerekkel. A közelmúltban a Magyar Tudományos Akadémia is beszállt a burjánzó áltudományok elleni küzdelembe, többek között elindították a tudomany.hu­t. A honlap felelős szerkesztője dr. Fábián István, a Debreceni Egyetem Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszékének vezetője lett. Az MTA doktora szerint az áltudományos tévhitek közül azok jelennek meg leghangsúlyosabban, amelyekből pénzt is lehet csinálni. Jó sokat.

Zöld FöldSzijjártó Gabriella2018. 06. 23. szombat2018. 06. 23.

Kép: Dr. Fábián István tudomany.hu MTA 2018.06.15 fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Tiltsák be a vizet!
Dr. Fábián István tudomany.hu MTA 2018.06.15 fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

 – Miért szállt harcba az MTA? Vészhelyzet van?!

– Egyre inkább virulnak az áltudományok, egyre több embert vágnak át. A kommunikációs eszköztár szélesedésével, az internet és a közösségi média megjelenésével rengeteget romlott a helyzet. A világhálóra kontroll nélkül kerül fel sok sületlenség. Küldetéstudatos megszállottak, kóklerek könnyű, de minden valós alapot nélkülöző megoldásokat kínálnak például súlyos betegségek gyógyítására, környezetvédelmi problémák megoldására és ingyenenergia­termelésre. Az Akadémia azt a missziót vállalja fel, hogy ezekkel szemben a valódi tudomány eredményeit népszerűsítse, amelyek előbbre viszik a világot.

– Hogyan lehet gátat szabni a csalók térhódításának?

– Csakis úgy lehetne, ha az emberek kételkedve fogadnák a csodatermékek reklámját, okosan szelektálnák a világhálón olvasottakat. Belátom, a tudomány világában kevésbé járatosok nincsenek könnyű helyzetben: napjaink információáradatában egyre nehezebb megtalálni a valós eredményeket, és könnyű elcsábulni egy­egy vonzóan tálalt, a problémákra egyszerű gyógyírt kínáló megoldás felé. Ha a természettudományos oktatás minőségét javítani tudnánk az iskolákban, a megszerzett ismereteket pedig hatékonyan használnánk, akkor képesek lennénk kiszűrni egy csomó alaptalan ostobaságot, nehezebben vágnának át bennünket. Az én szakterületem a víz; egyik kedvenc példám a „Szövetség a DHMO betiltásáért” nevű amerikai álszervezet kampánya, amely a dihidrogén­monoxid betiltásáért gyűjtött aláírásokat. Állításuk szerint ez a vegyület rendkívül veszélyes a szervezetre, így valamit tenni kellene ellene. Szép számmal gyűltek az aláírások, 50 emberből 43 támogatta volna a szer betiltását, hatan pedig nem tudtak állást foglalni a kérdésben. Mindössze egyetlen embernek tűnt fel, hogy a szóban forgó dihidrogén­monoxid nem más, mint a víz.

– Se szeri, se száma a különböző csodavizeknek, amelyek minden esetben teljes gyógyulást ígérnek...

– E téren valóban nagyon gazdag a disznóságok tárháza! Például a lúgosító Yin víz a gyártója szerint egyaránt hatásos az allergiára és a cukorbetegségre is. Ha kicsit túltoljuk a lúgosítást, akkor sincs semmi baj, hiszen ott a Yang víz, amivel rögvest visszasavasítjuk szervezetünket a kívánt tartományba. A probléma ott kezdődik, hogy az emberi vér pH­ja rendkívül szűk határok között mozog, és ha ettől jelentősebben eltér lúgos vagy savas irányba, bizony, már csak a szenteltvíz marad nekünk…

– Mi a helyzet a PI-vízzel?

– A PI­víz a legismertebb sarlatánság, ami a legendárium szerint japán kutatók munkájának gyümölcse – igaz, a távoli szigetországban még senki se hallott e csodaszerről, amelytől jobb lesz a közérzetünk. Elkeserít, hogy ha az interneten beírjuk a keresőbe a PI­vizet, csupán a találatok 1 százaléka szól arról, miért nem jó semmire – a többi népszerűsíti azt. Ilyen hatékony a marketingjük, ezért nyereséges az üzlet.

– Mit lehet tenni az ilyen átverésekkel szemben?!

– Tapasztalatból mondom: szinte semmit. 2004­ben az egyik hipermarketben kezembe került egy olyan ásványvizespalack, amely azt állította, hogy abban hétszer annyi oldott oxigén található, mint a csapvízben. Megvettem, majd az egyetemen speciális mérőeszközzel megmértem, még vagy tíz másikféle ásványvízzel együtt. Az eredmény: a hétszeres helyett másfélszeres oldott oxigénmennyiséget tartalmazott; ráadásul a felbontás után a palackból rögtön kimegy az oxigén. Még egy nagy probléma van ezekkel az oxigénnel dúsított, agyonreklámozott vizekkel: a gyomor nem tudja a vízből felvenni az oxigént. Egy perc légzés 70 liter csapvíz oxigénmennyiségével ekvivalens, vagyis, ha az oxigénfelvételt mondjuk 10 százalékkal szeretném növelni, akkor egy perc alatt 7 liter vizet kellene meginnom. Más kérdés, hogy minek tenném, ha egyszer – mint már mondtam – a szervezet a vízből nem tudja felvenni az oxigént. Első felbuzdulásomban bejelentést tettem a fogyasztóvédelmi felügyelőségnél: ennek a víznek semmilyen biológiai hatása nincs, megtévesztik a vásárlókat. Három hónap múlva érdeklődtem; kiderült, áttették az ügyet abba a megyei hivatalba, ahol a vizet gyártják. Újabb negyedév múlva azt mondták a kérdésemre, már a Versenyhivatalnál van az akta. Aztán szép lassan elhalt az ügy.

– Egyszerűen szőnyeg alá lehet söpörni egy ilyen nyilvánvaló átverést?!

– Láthatja, nálunk igen. Valószínűleg anyagi érdekek sérültek volna, ha végigviszik a vizsgálatot. Egyébként az áltudományos tévhitek közül azok jelennek meg leghangsúlyosabban, amelyekből pénzt is lehet csinálni: a kozmetikumok, az egészségmegőrzés, az orvoslás, a gyógyszerek és az élelmiszerek kecsegtetnek busás haszonnal. Ezeknél a vásárlók anyagi vesztesége a kisebbik baj! Sajnos gyakran az átverések maradandó egészségkárosodással vagy még ennél is súlyosabb következménnyel járnak. Merthogy a legalapvetőbb kontroll nélkül lehet árusítani bizonyos termékeket.

– Mondana példát!

– Nemrég tudtam meg, hogy a kórházakban mindenkinek ingyen járó babacsomagokban – a babáknak és mamáknak szánt termékminták, prospektusok, információs füzetek között – helyet kapott egy homeopátiás kiadvány, a Homeomami nevű szerző által jegyzett füzet is. Ez már csak azért is figyelemre méltó, mert az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete tavaly szeptemberben kiadott állásfoglalása egyértelműen kimondta, hogy „soha nem jelent meg egyetlen valódi bizonyíték sem, amely igazolná a homeopátiás gyógymódok hatékonyságát”. Úgy lenne tisztességes, ha a homeopátiás szereknél is ugyanazt az eljárás­ és engedélyezési rendet követelnék meg, mint bármely más gyógyszernél.

– Láthatja, hogy az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testületének hangja nem ért el nálunk a megfelelő helyekig. Mégis, akkor mit remélhet a Magyar Tudományos Akadémia a tudomany.hu-tól?!

– A média támogatására is számítunk, hogy minél szélesebb körhöz eljusson a hangunk. Sorjában elővesszük a közvéleményt leginkább foglalkoztató, aktuális kérdéseket, és szakavatott, elismert szakértők segítségével, közérthetően cáfoljuk a tévhiteket, kizárólag a tudomány jelenlegi állása szerint. Elsőként a védőoltásokat jártuk körbe, merthogy Európában egy év alatt négyszeresére nőtt a kanyarós esetek száma. Több környező országban járvány van, de a hazai lakosság magas átoltottságának köszönhetően ez Magyarországra nem terjedt át. Az európai helyzet súlyossága, illetve az oltásellenes magatartás terjedése miatt Európa tudományos és orvosi akadémiái európai oltási könyv és nyilvántartás létrehozását sürgetik.

– Szurkolok önöknek, de szkeptikus vagyok. Emlékszem, amikor sok évvel ezelőtt a Szabad Földben megszüntettük a horoszkóp rovatot, olyan olvasói nyomás nehezedett ránk, hogy hetek múlva visszaállítottuk, és a mai napig közöljük.

– Minden tiszteletem a szerkesztőségnek a próbálkozásért! Be kell látnunk, a rendkívül népszerű horoszkópok egyelőre még nyerésre állnak a józan ésszel szemben. De ez is biztosan sorra kerül majd a honlapunkon.

– Kuruzslás-e a gyógynövényekkel betegségeket kezelni? – többek között erre a kérdésre kerestük a választ nemrég lapunkban a magas állami díjjal kitüntetett bükki füvesemberről, Szabó Gyuri bácsiról szóló riportunkban. Ez attól függ, ki végzi – egyetért ezzel a válasszal?

– Igen, mégis aggódom, mert egy ilyen kitüntetés a népi gyógyászat mindenhatóságát sugallja sokak számára. Márpedig az emberek egy része ezt nem tudja a megfelelő helyén értelmezni. Bármennyire elismerjük is az egyes gyógynövények jótékony hatását, egy országban az átlagéletkor nem a népi bölcsességek hatására nő meg, hanem a tudományos eredmények folyományaként. A baj ott kezdődik, ha valaki kizárólag gyógynövényekkel kúrálja a betegségét, ha vakon megbízik a csodavizekben, a csodasókban, az aura látókban, a vízérkeresőkben meg a társaikban, és elutasítja a nyilvánvalóan szükséges orvosi segítséget. Az áltudományok táptalaja mindig a tudatlanság – mi ez ellen harcolunk.

Ezek is érdekelhetnek