Nem az oltástól kell félni

Egy amerikai egészségügyi szervezet által végzett kutatásból kiderül, hogy sok szülő azért nem adatja be gyermekének az influenza elleni védőoltást, mert úgy véli: a vakcina amellett, hogy nem elég hatékony a betegség ellen, még meg is fertőzheti a gyermekét.

Zöld Föld-herzsi-2018. 11. 18. vasárnap2018. 11. 18.

Kép: INFLUENZA VACCINE Photo essay in a Mother-child care center in the suburban area of Paris, France. Vaccination against influenza A H1N1. B. BOISSONNET / BSIP, Fotó: B. BOISSONNET

INFLUENZA VACCINE
INFLUENZA VACCINE Photo essay in a Mother-child care center in the suburban area of Paris, France. Vaccination against influenza A H1N1. B. BOISSONNET / BSIP
Fotó: B. BOISSONNET

A hazai kutatások hasonló eredménnyel jártak, a magyarok tekintélyes hányada is bizalmatlan az influenza elleni oltással szemben.

Az orvosok nem győzik hangsúlyozni, hogy az influenza elleni vakcinától nem lehet megkapni a betegséget, sőt az oltás a fertőzés elleni védekezés legbiztosabb módja. A vírus azon része, amelyet az oltás során használnak, nem életképes, ezért lehetetlen, hogy ettől bárki is megfertőződjön. Az oltást követően csak az oltottak mintegy 20 százalékánál jelentkeznek kellemetlen mellékhatások – mint a láz, fejfájás, bőrpír, duzzanat az injekció helyén –, de ezek a reakciók általában enyhék, és egy-két napon belül elmúlnak. Mindez a szervezet természetes reakciója a vakcinára, annak a jele, hogy az immunrendszer elkezdett felkészülni az ellenállásra a vírussal szemben. A védelem kialakulása az oltást követően 2-3 hetet vehet igénybe.

Az influenzaszerű megbetegedések általában decembertől sokasodnak meg. Nem érdemes megvárni tehát, míg kitör a járvány, érdemes idejében beoltatni magunkat és a gyermekeket is. Sokkal nagyobb veszélynek – esetleg súlyos szövődményeknek – tesszük ki valamennyiüket, ha nem kapják meg a védőoltást, és ágynak dönti őket az influenza.

Ezek is érdekelhetnek