Utolsó szüret a kertben

HÁLA A MELEGNEK, beértek kertünkben azok a termések is, amelyeket a szeptember végétől jelentkező talaj menti fagyoktól féltettem. Most már viszont nem érdemes kockáztatni: az utolsó zöldbabokat, tökféléket, paprikát, paradicsomot, padlizsánt, cukkinit, uborkát is begyűjtöttük.

Zöld Földohgy2018. 11. 02. péntek2018. 11. 02.

Kép: Szabad Föld kert ősz szüret termés betakarítás válogatás ládázás cukkini tök takarmánytök paprika fűszer kápia 2018 10 12 Fotó: Kállai Márton

Utolsó szüret a kertben
Szabad Föld kert ősz szüret termés betakarítás válogatás ládázás cukkini tök takarmánytök paprika fűszer kápia 2018 10 12 Fotó: Kállai Márton

Köszönhetően a meleg októberi időjárásnak, szinte ugyanannyi paprikát szüretelhettünk, mint a nyár végéig. Több mint két láda telt meg, 30-40 kilónyi, többségében bepirosodott termésnek örülünk. Ezek egy részét nyersen próbáljuk meg minél tovább eltárolni a fagymentes és száraz garázsban, ehhez igen megfelelnek a kápiafélék. A kaliforniai és a tölteni való paprikát pedig korábban fogyasztjuk el, mert belülről rothadnak el a legtöbbször. Egy részükből egyébként még egy nagy adag lecsót is főzhetünk, ugyanis sikerült leszednünk vagy tízkilónyi paradicsomot is, azaz nagyjából 15-20 üveg lecsó kerülhet a kamra polcaira. A kegyetlenül erős csilipaprikákkal vetekedő fajtákból az idén sóval krémet készítünk, mert a két évvel korábban gyártott már elfogyott. Tavalyról maradt még két nagy fürt szárított változat, azt továbbra is használhatjuk a konyhában. Eddig még nem számoltam be róla: az idén először termesztettünk fűszerpaprikát. Már vígan szárad a fészerben a tető alatt. Darálót kell majd beszereznünk, hogy púder finomságú őrleményt készítsünk belőle. Korábban féltettem a tökféléket is, mert az idén valahogy – a paprikával párhuzamosan – ezek is igen későn kezdtek „munkába”, így szeptember végéig még szinte mindegyik csak éretlen zöld termést nevelt ki. Most viszont már besárgult a kanadai sütni való fajta, hamvasszürkére érett a hagyományos sütőtök, narancssárgásak, recések és óriásiak a takarmánytökök. Vagyis a következő hetekben sok-sok receptet kell majd kipróbálnom, mert azt tapasztaltam, hogy a pincei tárolást e zöldségféle nem nagyon bírja, gyorsan rothad. Ha nem jön nagy fagy, akkor viszont a garázsban akár télig szintén elállhat.

Akadt néhány uborka is, bár főként a disznóink elé kerül a maradék besárgult, túlérett termés. A cukkini nagy része azonban még hasznosítható a család számára. Miként az a néhány óriásira nőtt padlizsán is, amelyeket még nem bántott a kertünkben eddig már nyolcszor előfordult fagy. Igaz, nem teljesen a klasszikus, mélylila színt érték el, hanem inkább zöldesek, de tapasztaltam, hogy ilyen állapotban is fogyaszthatók, nincs semmi kellemetlen ízük.

KÁLLAI MÁRTON FELVÉTELE

 

Ezek is érdekelhetnek