Varázslatos Magyarország

A Varázslatos Magyarország jegyében készült fotók a zöld szemléletet képviselik.

Zöld FöldVass Krisztián2020. 07. 13. hétfő2020. 07. 13.
Varázslatos Magyarország

„Egy fényképek nélküli ügy nemcsak hogy elfelejtett, de vesztett ügy is” – vélekedett Robert Capa (1913–1954). A budapesti születésű világhírű fényképész alighanem fején találta a szöget. Így aztán joggal mondhatjuk, hogy a zöld gondolat egyik legeredményesebb hírvivője a vizuális kultúra.

Környezetünk természeti kincsestára: gazdagon csobogó művészi ihletforrás. Pillanatba sűrített hazaszeretet. A magyar fotó a magyar világ hangulatát és értékeit sugározza.

Ezt teszi az immár tízesztendős Varázslatos Magyarország. Az a nemes kezdeményezés, mely alkotásra ösztönöz. Úgy, hogy folyamatos megjelenési és pályázati lehetőséget biztosít természetfotósaink számára. A művészek bemutatják nemzeti parkjaink szépségeit, így szólítva meg a természetet kedvelő embereket.

Tematikus nemzeti parki fotóstúráik az amatőr fényképészek mellett a felkészültebb természetfotósoknak is témát nyújtanak. A növény- vagy a rovarvilág szerelmesei pedig izgalmas tapasztalatokra tehetnek szert a makrofotók készítése közben. Az áprilisi országos Csillagséták kampány éjszakai túrázói is új alkotói élményeket nyerhetnek.

Ezért az elmúlt években egyre szorosabb együttműködés alakult ki a Agrárminisztérium, a nemzeti parkok és a Varázslatos Magyarország között. Az eredményes együttműködésre tekintettel a Környezetügyért Felelős Államtitkárság javaslatára az Agrárminisztérium 2019-ben együttműködési megállapodást kötött a Varázslatos Magyarország Természetfotó Nonprofit Kft.-vel.

Ebben a szaktárca elismeri a Varázslatos Magyarország Természetfotó Nonprofit Kft.-nek a magyar nemzeti parkok népszerűsítése, a vidéki turizmus élénkítése, a kultúra és értékteremtés, a környezettudatos nevelés, a természetvédelem s az alulról szerveződő együttműködések ösztönzése terén betöltött kiemelkedő szerepét.

A megállapodás rögzíti: a felsorolt területek további erősítését közös ügynek tekintjük. Közös ügynek, amely a mind zöldebb haza jövőjét szolgálja.

A Varázslatos Magyarország jegyében készült fotók is ezt a szemléletet állítják a középpontba. Minden évben találkozik az alkotó és a közönség. Kárpát-medencei életterünk színes valósága a fővárosba költözik. A természetfotó-kiállításnak a budapesti Magyar Mezőgazdasági Múzeum nyújt otthont. Az intézmény főigazgatója, Estók János szerint az a cél, hogy a tárlattal az embereket foglalkoztató kérdéseket vessenek fel: hogyan viszonyuljunk a minket körülvevő világhoz, hogyan tud egységet alkotni a természeti táj és a kultúrtáj.

Ez az egymásra hatás az, ami a puszta térből otthont teremt – tehetjük hozzá. Hiszen otthon nélkül nincsen nemzet. Nemzet nélkül közösség sincs, mely óvja természeti javainkat.

(A kiállítás augusztus 18-ig tekinthető meg a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban.)